fallback

Експерт: Енергийно бедните у нас ще са между 1,8 и 2 млн. души

Не са разработени механизмите, с които ще бъдат подпомагани домакинствата в енергийния преход, посочи Минчо Бенов, директор на фондация "Хабитат" България

13:26 | 21.05.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са от 1,8 до 2 милиона домакинства да са енергийно бедни. Енергийната бедност е пряко свързана с икономическата бедност заради доходите в България. Тази прогноза по БНР направи Минчо Бенов, национален директор на фондация "Хабитат" България, която работи за преодоляване на енергийната бедност в България в рамките на климатичните механизми и политики на ЕС за подкрепа.

„През 2023 г. беше отработена и приета дефиниция за енергийна, както и разработена наредба за прилагането. А какво не се направи? Не бе избрана или определена институция, която да отговаря за картографирането на енергийно бедните, за да се види кои домакинства са бедни, не са разработени механизмите, с които ще бъдат подпомагани домакинствата“, посочи той какви стъпки трябва да се направят, за да се включат домакинствата в енергийния преход.

Бенов напомни, че в момента приключва втората фаза по Националния план за възстановяване и устойчивост на националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради.

 „Досега са одобрени 305 домакинства за саниране на жилищата им. От кандидатствалите 3 хиляди, в първата фаза, 2700 не успяха да се класират и има голямо разочарование“, обясни той и напомни, че програмата претърпя промени в посока, че се изисква 20% съфинансиране от собствениците на жилищата, което е причината за по-нисък интерес.

Според него посоката да се иска самоучастие е изключително правилна. "Не бива нищо да се прави без пари. Това е ангажимент на собствениците, но защо не обезпечихме финансовите инструменти за домакинствата, които не могат да си позволят съфинансиране, например с дългосрочни безлихвени заеми", коментира Минчо Бенов.

Той смята, че облекченията на процедурата за поставяне на възобновяеми източници на енергия за домакинства, е в правилната посока.

 "За източници до 20 киловата административните процедури ще бъдат много облекчени. Доскоро, дали ще правиш соларен парк или ще си сложиш на парапета на балкона слънчеви батерии, процедурите бяха едни и същи. Сега са облекчени и се третират като преместваеми обекти. Нужно е проект и да се уведоми общината за проект за възобновяеми източници за домакинства, за произвеждане на енергия за собствени нужди", обясни директорът на "Хабитат" България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 21.05.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още