fallback

Китай към Запада: Нека по-добрата соларна технология победи

Търговските бариери, които САЩ и Европа поставят срещу китайските компании, ще забавят изпълнението на климатичните цели, предупреждава играч от соларния сектор

15:28 | 20.05.24 г. 20

Висш мениджър на една от най-големите китайски групи за соларно оборудване призова западните правителства да „оставят най-добрата технология да победи“, докато китайски компании и държавни служители отвръщат на удара срещу нарастващия протекционизъм в САЩ и Европа, пише Financial Times.

Джоу Шиджън, който ръководи глобалния маркетинг в Arctech, производител на монтажни системи за широкомащабни соларни инсталации, изтъква, че страните рискуват да забавят реакцията си срещу изменението на климата чрез въвеждане на търговски бариери за китайски продукти.

В интервю за FT Джоу казва, че налагането на протекционистки мерки, вместо да се даде приоритет на най-добрата технология, помрачава индустрията за възобновяема енергия.

Говорейки в централата на Arctech в Куншан, индустриален град западно от Шанхай, Джоу посочва, че търговските бариери несправедливо засягат производителите на по-напреднали технологии, които не страдат от производствен свръхкапацитет.

Джоу твърди, че повечето компании в соларната индустрия с проблеми със свръхкапацитета произвеждат по-евтини технологии от по-нисък клас. Динамиката е подобна на тази при автомобилната индустрия, където концерните, изграждащи коли с двигатели с вътрешно горене имат по-голям излишен капацитет от тези, произвеждащи електрически превозни средства.

„Опасяваме се, че геополитическото напрежение засяга нашия глобален бизнес. Това, което правим в момента, е диверсификация“, изтъква той.

Джоу добавя, че макар Китай да остава най-големият пазар за Arctech, компанията се е насочила към растеж в Близкия изток, Азия и Латинска Америка и няма планове да навлезе в САЩ.

Листната на Шанхай Arctech, която има пазарна капитализация от 1,9 млрд. долара, отчете годишни приходи от 886 млн. долара през 2023 г. Системите за проследяване на концерна поддържат големи слънчеви електроцентрали чрез въртене на панели през целия ден за максимално генериране на енергия.

Китай представлява повече от 80 процента от производството на соларни модули в световен мащаб, резултат от продължили години държавни инвестиции, интензивна местна конкуренция и бърз растеж на вътрешното търсене на зелени технологии през последните години.

Въпреки прогнозите за силно дългосрочно търсене в сектора, части от соларната индустрия в Китай се насочват към износа, за да продадат излишната продукция. Това доведе до срив на цените и предизвика критики от САЩ и Европа относно индустриалната политика и търговските практики на Пекин.

Във вторник (14 май) президентът на САЩ Джо Байдън рязко увеличи митата върху китайския внос, включително електрически превозни средства и слънчеви модули. Два дни по-късно той обяви плановете си да прекрати освобождаването от митата от ерата на Тръмп за типа слънчеви панели, които често се използват в големи индустриални проекти.

През последните девет месеца ЕС започна разследвания срещу китайските индустрии на електромобили слънчевата и вятърната енергия заради опасения, че държавните субсидии на Пекин изкривяват свободния пазар.

Джоу казва, че докато Arctech се стреми да увеличи пазарния си дял извън Китай, тя се опитва да балансира между местните изисквания и исканията за споделяне на технологии от отвъдгранични партньори, без да се отказва от интелектуалната собственост.

Въпреки опасенията относно нарастващото геополитическо напрежение, Arctech вярва, че глобалното навлизане на възобновяемата енергия е „необратимо и неизбежно“ и очаква светът да последва Китай в разработването на по-големи слънчеви инсталации, изтъква Джоу.

Компанията има три фабрики, произвеждащи системи за проследяване в Китай и се присъединява към нарастващ брой водещи китайски фирми за чисти технологии, включително производителя на електрически превозни средства BYD и производителя на батерии CATL, в търсене на нови производствени бази по-близо до външните пазари.

Arctech вече разполага с фабрика в Индия, партньорство с конгломерата Adani и изгражда нов завод в Саудитска Арабия. В Испания компанията има развоен комплекс и планира да построи нова фабрика в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още