fallback

Б. Борисов: Още днес можем да спрем "Балкански поток", крановете са при нас

Газопроводът е донесъл печалба от 1,3 млрд. лева за съществуването си, казва лидерът на ГЕРБ

12:06 | 03.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Още днес можем да спрем "Балкански поток" - инфраструктурата е изцяло българска, "крановете са при нас", заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му е в отговор на искане на ПП-ДБ да бъде направена комисия, която да анализира обстоятелствата около изграждането на газопровода.

В края на 2022 година служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи по време на блиц контрол в парламента, че ДАНС разследва сигнал, че инфраструктурният проект е изграден въпреки доклад на службите до тогавашния премиер Бойко Борисов, че той е се вписва в стратегическия план на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна.

Малко преди това и Германия си призна, че изграждането на "Северен поток 2" е подкрепило нахлуването на Русия в Украйна. Преди това Берлин беше категоричен, че става въпрос единствено за икономически проект.

В кулоарите на парламента днес (3 април) Бойко Борисов също коментира, че "Балкански поток" е в интерес на българската държава. Газопроводът е донесъл 1,3 млрд. лева печалба, а чрез него можем да оказваме влияние върху Австрия и Унгария. Той припомни, че заедно с бившите си партньори от ПП-ДБ са решили да бъде наложена такса от 20 лева за мегаватчас върху транзита на руски природен газ.

Борисов каза, че в неговия кабинет са се били събрали "Христо (Иванов - б.р.), Атанас (Атанасов - б.р.), Асен (Василев - б.р.), Киро (Кирил Петков - б.р.) и аз" и са подкрепили идеята на финансовия министър Асен Василев, и нарече "двуличие" искането на ПП-ДБ да бъдат проверени обстоятелствата около изграждането на инфраструктурата.

Бившият премиер отбеляза, че газопроводът дава лостове за влияние на България, но реално Унгария много бързо успя да "контраатакува", използвайки влизането на страната в Шенген, за да принуди София да се откаже от таксата за транзит, макар че тя трябваше да бъде плащана от "Газпром", а не от унгарските потребители. Заплахата за спирането на продължението на "Турски поток" у нас обаче може да се окаже действително съществен коз, тъй като в края на 2024 година Украйна спира транзита на руския природен газ и пътищата към Европа стават ограничени. Будапеща например може да опита да купува през "Ямал" и Германия, но Берлин също въведе транзитна такса за руския газ, която оскъпява доставките.

Борисов предложи на своите бивши партньори спирането на "Балкански поток" или приватизацията му и прогнозира огромен интерес към инфраструктурата. ГЕРБ също така предлагат комисия, която да разследва не само "Балкански поток", а като цяло влиянието на Русия в енергетиката и да бъде включен и "Лукойл".

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също коментира в парламента, че би подкрепил идеята да се анализира влиянието на руската държава чрез "Балкански поток " и чрез "Лукойл". От ПП-ДБ пък са на мнение, че могат да бъдат създадени две комисии, които да работят паралелно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 03.04.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още