fallback

Газът поскъпва в Европа на фона на опасения за енергийните доставки

От началото на 2024 г. цената на газа трайно се установи на ниво под 30 евро за мегаватчас

12:36 | 18.03.24 г.

Цената на природния газ тръгна нагоре в последните дни на миналата седмица на фона на опасенията за глобални нарушения на енергийните доставки, пише Bloomberg. От статистиката на нидерландската борса TTF е видно, че контрактите за април в сектора за търговия "Ден напред" поскъпнаха с 8% в периода 11-15 март и затвориха търговията в края на седмицата при цена от 27 евро за мегаватчас.

В началото на новата седмица тенденцията продължава и цената в обедната търговия се извършва на ниво около 28,70 евро за мегаватчас. От началото на годината природният газ трайно се установи на цена под 30 евро за мегаватчас. Спокойствие донесоха основно пълните газохранилища в Европа и непрекъснатите доставки на втечнен газ.

Сега обаче количествата в запас намаляват (макар и да са на рекордни за този период нива - 59,6% от капацитета на газохранилищата по данни на Gas Infrastructure Europe към 16 март), а в Европа очакват известно застудяване в края на месеца, тоест в самия край на отоплителния сезон.

Българското газохранилище в Чирен е пълно до 50% от капацитета си, става ясно още от справката.

Заедно с това обемът на работа на един от водещите терминали в САЩ - Freeport в Тексас, намалява леко и това ще продължи до април. Цената на газа следва и движението на петролните пазари, които отчитат рисковете за намаление на доставките след ограниченията на ОПЕК+ и ударите с дронове по руски рафинерии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 18.03.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още