fallback

Френската EDF се връща на печалба през 2023 г.

Задълженията намаляват с 10 млрд. евро до 54,4 млрд. евро, сочат отчетите на енергийния доставчик

12:36 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френският енергиен доставчик EDF успя да преодолее проблемите и да изчисти задълженията си в размер на 10 млрд. евро, след като рестартира производството на ядрените си мощности, става ясно от финансовия отчет за четвъртото тримесечие на миналата година. Компанията направи обезценка на британски активи на стойност 7,9 млрд. евро, включително и свързани с реактора Hinkley Point, чиято цена се повиши спрямо първоначалните планове.

В разговори сме с британското правителство и други инвеститори за проекта Sizewell C (част от който е и Hinkley Point), уточни главният изпълнителен директор на френската компания Люк Ремон, цитиран от Ройтерс.

Чистата печалба на EDF достига 10 млрд. евро, спрямо рекордната загубата от почти 18 млрд.евро загуба за 2022 година, е видно още от отчетите. Това е отражение възстановяването на производството на ядрените централи във Франция - увеличение с малко над 41 тераватчаса до 320 теравтчаса, и исторически високите цени на електроенергията през миналата година. От началото на годината работят 46 реактора на компанията с обща мощност от 50 гигавата.

От отчетите е видно още и възстановяване на работата на хидроенергийните мощности - с 6,3 тераватчаса до почти 39 тераватчаса.

Задълженията на компанията намаляват до 54,4 млрд. евро спрямо 64,5 млрд. евро към края на 2022 година.

В следващите години предизвикателствата пред компанията са свързани основно с плановете на френското правителство в областта на ядрената енергетика и изграждането на шест нови реактора и да адаптират работата си с растящия брой соларни и вятърни мощности.

През миналата година производството на EDF е едно от най-ниско въглеродно интензивните в световен мащаб - 37 гр. въглероден диоксид на киловатчас, което е понижение от 26% спрямо 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 16.02.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още