fallback

България вероятно ще е първата, внедрила реакторите AP 1000 в ЕС

При строителството на новите реактори ще се разчита на 30% собствено финансиране, анонсира директорът на АЕЦ "Козлодуй"

18:15 | 25.01.24 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България вероятно ще бъде първата държава в ЕС, внедрила технологията за реактори AP 1000, съобщи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов по време на конференция, посветена на възможностите, които дава ядрената енергия за декарбонизацията, организирана от Българския енергиен и минен форум. Полша също сключи договор за изграждане на реактори по технологията с Westinghouse, но едва ли ще може да ни изпревари на фона на опита, който имаме в областта в последните 50 години.

Първият реактор AP 1000 влезе в търговска експлоатация наскоро в САЩ.

По отношение на реализацията на строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" Николов уточни, че в момента се събират оферти от изпълнители, а следващите етапи предвиждат още сключването на договор за инженеринг (до април), избор на изпълнители, начини на финансиране и взимането на окончателно инвестиционно решение за проекта.

Заради войната в Украйна вече не е възможно да бъде използвано оборудването за АЕЦ "Белене" в съществуващата ни централа. На база на предварителните проучвания и сеизмиката в района е избрана технологията на Westinghouse, поясни още директорът на централата.

Оборудването за АЕЦ "Белене" беше предложено на Украйна и пред Ройтерс енергийният министър на страната Херман Халущенко анонсира, че през тази година вероятно ще започне строителството на нови реактори, включително и с купеното от България оборудване.

Още преди войната, през 2020 година, президентът на Украйна Володимир Зеленски  възложи завършване на строителството на два блока в Хмелницката АЕЦ, започнати преди десетилетия, в рамките пет години, за които се очаква, че ще бъде използвано оборудването от България.

Не бива да се отказваме от евтината ядрена енергия, коментира той по време на посещение в централата през есента на 2020 година. Украйна сключи договор за строителство на реактори и с Westinghouse.

По отношение на финансирането на новите мощности Валентин Николов уточни, че целта е съотношение 30% собствени средства и 70% привлечено, като се разглеждат всякакви варианти. Държавата ще остане мажоритарен собственик на активите, категоричен беше малко по-рано пред журналисти енергийният министър Румен Радев.

Като част от подготовката за строителството на новите мощности в момента се прави оценка на съществуващата инфраструктура, включително и пътна. Ще бъде изградена жп линия, чрез която да се правят доставки, когато нивото на р. Дунав не позволява това. Тази линия се бави 50 години, коментира Румен Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 25.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още