fallback

Парадокс на газовия пазар в Европа - летните доставки са по-скъпи от зимните

Очакванията за проблеми с доставките са изместени за лятото и есента

12:56 | 25.01.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От години тенденцията на пазара на природен газ в Европа е една - ниски цени през лятото, когато потреблението е по-ограничено и търсенето се поддържа от нагнетяването на газохранилищата, и поскъпване през зимата, когато потреблението се увеличава, свързано основно с отоплението през студените месеци.

Но в последните месеци търговията с газ няма нищо общо с познатото от десетилетия. В момента цената на природния газ с доставка през февруари и март е по-ниска с близо 1 евро за мегаватчас от контрактите за юни и юли, е видно от статистиката на нидерландската борса TTF. Цената на природния газ в сегмента "ден напред" днес (25 януари) е на ниво от малко под 29 евро за мегаватчас.

Търговците в момента са уверени, че европейските държави ще успеят да си подсигурят газа за оставащите зимни месеци. Няма реакция и на сменените дати за доставка на втечнения газ от Катар заради напрежението в Червено море - алтернативните маршрути добавят две седмици за доставката.

Новата студена вълна, обхванала Европа, не се отрази на пазара след рекордното производство на вятърните централи, а и потреблението на газ още остава свито. Цената е под натиска още и на очакваното затопляне през следващите дни и пълните газохранилища (73,4% от капацитета им, според данните на Gas Infrastructure Europe към 24 януари).

В най-голямата европейска икономика, същевременно и най-голям потребител на газ - Германия, нивото на запълняемост на газохранилищата е над 77%. Данните на GIE за България показват, че газохранилището в Чирен е пълно до 72,9% от капацитета си.

Именно газохранилищата ще бъдат следващото предизвикателство за пазара, ако се съди по цените на газа за лятото, пише Bloomberg. Съчетано с вероятни горещини (2023 година беше най-горещата в статистиката за Стария континент), това може да доведе до рязко повишение на потреблението, съответно - и ръст на цените.

Нестабилност може да се очаква и през есента - в края на 2024 година изтича договорът за транзит на руския природен газ през Украйна. Киев вече съобщи, че той няма да бъде продължен и това може да предизвика известни сътресения на пазара, макар че страните от ЕС вече разчитат почти изцяло на втечнен газ.

Очакват се и нов капацитет за втечняване и регазификация на газа да се появи през 2025 година.

Унгария е една от страните в ЕС, за която "Газпром" все още е почти единствен доставчик на газ. Будапеща получава основните количества през "Турски поток" и през територията на България, макар и малки части все още да минават по трасето през Украйна. От началото на войната в Украйна обаче Русия използва малка част от запазения капацитет - около 40 млн. куб. метра на ден, при резервирани 109 млн. куб. метра на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 25.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още