fallback

Възобновяемата енергия процъфтява в Европа и срива нейния въглероден пазар

По-високото производство на зелена енергия и продължителното индустриално забавяне тласкат цената на въглеродните квоти до най-ниското ѝ ниво от март 2022 г.

20:02 | 23.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Пазарът на Европейския съюз (ЕС) за квоти на въглеродни емисии се насочва към най-лошия си годишен старт от 2016 г. насам, тъй като бързото разширяване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) намалява нуждата от изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Търговията с въглеродни квоти има за цел да привлече повече компании да инвестират в технологии за намаляване на емисиите. И все пак голяма част от работата за намаляване на замърсяването в енергийния сектор се извършва от структурно по-високи енергийни разходи след нахлуването на Русия в Украйна, което ускори внедряването на слънчева и вятърна енергия.

Неотдавнашният спад в цените на въглеродните емисии е свързан с редица фактори, включително с по-високото производство на енергия от възобновяеми източници и продължителното индустриално забавяне. В понеделник цената на референтните въглеродни фючърси падна до най-ниското си ниво от март 2022 г., като от началото на годината тези договори са поевтинели с около 22%.

През последните години Европа е инсталирала нарастващ брой слънчеви панели, тъй като потребителите се обръщат към евтиния източник на електроенергия, за да ограничат излагането си на високите цени на електроенергията. Годишните инсталации в ЕС скочиха до рекорда от над 51 гигавата миналата година, което е с 87% повече в сравнение с 2021 г., изчислява BloombergNEF.

Броят на вятърните турбини също расте, като силните ветрове увеличават производството. Възстановяването на работата на ядрените централи във Франция и запасите от водна енергия също помагат за разширяването на чистата енергия в региона.

„Нивото на производство на електроенергия от изкопаеми горива е по-ниско от очакваното, особено предвид доста добрата година за ВЕИ“, коментира Маркус Фердинанд, ръководител на анализите в базираната в Осло Veyt. Това накара комуналните компании да продават квоти за въглеродни емисии, от които в крайна сметка не се нуждаеха през 2023 г., добавя той.

Цените на въглерода продължават да падат в ЕС. Източник: Bloomberg

Ако енергийните компании изгарят по-малко газ и въглища, те се нуждаят от по-малко квоти. Общите емисии в енергийния сектор са намалели с над 23% през 2023 г., става ясно от данни на геоаналитична компания Kayrros SAS.

В допълнение към по-широкото разгръщане на чиста енергия, икономиката на Европа изпитва проблеми в опита си да се възстанови, което води до спад в търсенето на природен газ, като по-ниските цени подбиват икономиката на по-замърсяващите въглищни централи. Цялостното потребление на енергия остава ниско, като анализатори от BloombergNEF казват, че не е сигурно до каква степен ще се възстанови поради нарастващото приемане на по-енергийно ефективни технологии и покривните фотоволтаици.

Постоянните промени в европейската индустрия също могат да натежат върху дългосрочното търсене на изкопаеми горива.

„Двата основни фактора от миналата година са увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, както и липсата на реално възстановяване на промишлените емисии“, изтъква Тим Аткинсън от CFP Energy.

По-ниска цена на въглерода засега може да помогне за облекчаване на натиска върху европейските политици, осъществяван от критици, които смятат политиките на блока за климата за твърде обременяващи. И това може да даде на компаниите възможност да декарбонизират или да закупят квоти по-евтино преди очакваните увеличения на цените по-късно това десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 23.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още