fallback

Развитието на ВЕИ в Китай означава и пик на въглищната индустрия

Въпреки песимизма на еколозите изглежда енергийният преход в страната вече е в ход

14:47 | 22.01.24 г.

Развитието на зелената енергетика в Китай парадоксално, но води и до пик на потреблението на въглища, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Джон Кемп. Причината е, че страната планира да запази газовите и въглищните си централи като резервни за системата. В целите на Пекин са новите нисковъглеродни източници на енергия, каквито са вятърът и слънцето, да увеличат съществено дела си в микса и дори да бъдат основен източник на енергията в страната.

Въглищните и газовите централи ще бъдат т.нар. "студен резерв" за системата, макар и очакванията са да работят все по-малко през следващите години.

За много еколози тази идея не е работеща за целите за смекчаване на ефектите от климатичните промени. За Пекин обаче системите за съхранение на енергия на този етап са прекалено скъпи и технологично неразвити, затова и най-лесният начин за балансиране на системата са газовите и въглищните централи. Плащанията за "резерв" за въглищните централи пък ще бъдат компенсация за производителите, чиито централи все още не са изплатили инвестиционните разходи, както и средства за поддържане на технологичното ниво и заплатите на служителите.

Въпреки песимизма изглежда енергийният преход на страната наистина е в ход - през ноември например въглищата са осигурили 48% от общата енергия, потребена в страната, докато соларните централи са с дял от 20%, вятърните и водните - по 15%, а ядрените - 2%.

За цялата 2023 година обаче данните са разочароващи - въглищните централи са с дял от 70% от енергийния микс на страната, общо зелените мощности - 25%, а ядрената енергия - 5%. Водните централи бяха засегнати от сухото време през миналата година, а в същото време цената на въглищата на световните пазари започна да намалява и Пекин съществено увеличи вноса.

Производството на електроенергия беше ключово за Китай през 2023 година след отварянето на икономиката след пандемията от коронавируса, посочва още Ройтерс. Потреблението на електроенергия в страната се увеличи с 6,7% и този ръст беше покрит до основно от въглищните централи и в по-малка степен от вятърните паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 22.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още