fallback

Отстъпката за руския петрол вече не е толкова атрактивна за Индия

Западни медии съобщиха за валутни спорове между Русия и Индия, които спират доставки на петрол

15:09 | 03.01.24 г. 6

Индия е намалила вноса на петрол от Русия през декември и причината за това не са неразбирателството относно валутата на заплащане, за каквото имаше данни в последно време, пише Bloomberg. В брифинг индийският министър на петрола Сангх Пури обясни, че отстъпката, с която се продава руският петрол, вече не е толкова атрактивна за индийските рафинерии.

Индийският министър на петрола изтъкна още, че Ню Делхи има водеща позиция на пазара и може да си позволи да се пазари за изгодни оферти.

Пури не коментира тавана от 60 долара за барел за цената на руския петрол, наложен от страните от Г-7. Данни на руското Министерство на финансите показаха, че в периода август-ноември доставките на сорта "Уралс" се извършват съществено над това ниво, като пикът е през септември - 83 долара за барел, но тогава и на пазара цената на петрола се движеше около нивото от 94-95 долара за барел.

За сравнение, през юни средната цена на сорта "Уралс" беше около 55 долара за барел, а на петрола на световните пазари - над 75 долара за барел.

По данни на Bloomberg доставките на руски петрол за Индия през декември са достигнали най-ниското си ниво от януари 2023 година, като шест танкера, или 5 млн. барела от сорта "Сокол" (добиван в Далечния изток от "Роснефт"), не са били доставени, защото двете страни не са се разбрали за валутата за разплащанията.

"Индийското правителство има само едно изискване - индийските потребители да получават енергията на най-добрата възможна цена, без прекъсвания", заяви обаче индийският министър.

Индия е един от големите вносители на петрол в Азия. Всеки ден страната потребява около 5 млн. барела и около 1,5 млн. от тях са от Русия, коментира още Пури. Страната му не се съобрази с исканията на Запада да се присъедини към санкциите срещу Русия.

Според източници на Ройтерс още от юли "Роснефт" има проблеми с доставките на петрол за Индия, която поиска да плаща в рупии за петрола. За руската компания обаче тази валута е неизползваема, тъй като няма гаранции, че ще успее да я обмени. В същото време и индийската страна контролира харченето на рупии и налага наказателни лихви за обмен на валутата извън пределите на Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 03.01.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още