fallback

Цените на петрола продължават спада си

Фючърсите достигнаха 6-месечно дъно в предишната сесия

08:57 | 13.12.23 г. 4

Цените на петрола се понижават в сряда, продължавайки спада си от над 3% до 6-месечно дъно в предишната сесия заради опасения около свръхпредлагането и търсенето, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент се понижават с 57 цента, или 0,78%, до 72,67 долара за барел, а върху американския сорт WTI – с 52 цента, или 0,76%, до 68,09 долара за барел.

Пазарът се срина в предишната сесия, след като по-слабите от очакваното данни за инфлацията в САЩ за ноември засилиха мнението, че е малко вероятно Федералният резерв да намали основните лихви в началото на следващата година, което би натежало върху потреблението.

В същото времето средният обем на износа на руски петрол е скочил до най-високото си ниво от юли насам, казват анализатори на ANZ. Това засилва опасенията за свръхпредлагане и допълнително хвърля съмнение за скорошното споразумение за намаляване на добива от страна на ОПЕК+.

В последния си доклад Администрацията за енергийна информация на САЩ също повиши прогнозата си за предлагането за 2023 г. с 300 хил. барела на ден до 12,93 млн. барела на ден спрямо предишните си очаквания.

Мечите перспективи поставят петрола напът към още спадове тази седмица, продължавайки тенденцията на 7 поредни седмични понижения.

Срещата по паричната политика на американската централна банка, която завършва в сряда, ще определи посоката на пазарите, казва Тина Тен, пазарен анализатор в CMC Markets. “По-ястребова позиция на Фед от очакваното може да доведе до допълнително намаление на цените на петрола“, добавя тя.

До голяма степен се очаква Федералният резерв да запази лихвите без промяна. Инвеститорите обаче ще се фокусират върху мнението на централните банкери за икономиката и на какво ниво виждат лихвите през следващите тримесечие.

ООН в сряда прие резолюция, с която призовава за незабавно спиране на огъня в Газа. Президентът Джо Байдън предупреди, че Израел започва да губи международна подкрепа заради убитите цивилни лица.

Климатичната конференция СОР28 навлиза в последните часове на преговорите в сряда сутрин, докато правителствата продължават да обсъждат бъдещето на петрола и други изкопаеми горива. Проектосделка от понеделник е критикувана, че не призовава за постепенно спиране на изкопаемите горива.

*Цените са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 13.12.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още