fallback

МАЕ: Обещанията на COP28 за фосилните горива няма да ограничат затоплянето до 1,5°C

Плановете на председателя на срещата на върха Султан ал-Джабер за намаляване на пропастта в климатичните цели не са достатъчно добри, предупреди ръководителят на агенцията

18:41 | 10.12.23 г. 11

Обещанията за намаляване на въглеродните емисии, дадени от 130 страни и 50 компании, използващи фосилни горива, в началото на климатичната среща на върха на ООН няма да позволят на света да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, сочи анализ на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитиран от Financial Times.

Заедно тези страни съставляват над половината от брутния вътрешен продукт в света, съобщи агенцията.

МАЕ счита, че пълното прилагане на пакет от мерки, който е част от нов световен декарбонизационен алианс само ще намали пропастта при свързаните с енергията емисии между настоящата траектория и сценарий за 1,5 градуса по Целзий с около една трета до 2030 г.

„Това е добре, но не е достатъчно добре“, коментира главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол.

Според него е „наложително“ страните да се договорят за „подреден и справедлив спад на фосилните горива в унисон с международните ни климатични цели“ на COP28, форумът трябва да приключи след три дни.

Почти 130 страни, включително САЩ, ЕС и Канада се договориха миналата седмица да утроят капацитета за възобновяема енергия и да удвоят енергийната си ефективност, а 50 петролни и газови компании се включиха в обещание за намаляване на метановите емисии в рамките на Глобалната харта на декарбонизация на председателя на COP28 Султан ал-Джабер.

Подписалите хартата страни се съгласиха да утроят капацитета за възобновяема енергия в света до най-малко 11 хил. гигавата до 2030 г. и да удвоят средните годишни подобрения на енергийната ефективност до 4% до 2030 г.

В същото време 50 компании, използващи фосилни горива, които представляват около една трета от производството на петрол и газ, обещаха да спрат практиката да горят излишния газ и да елиминират почти всички изтичания на метан до 2030 г.

Компаниите включват Saudi Aramco, TotalEnergies, BP, Shell и ExxonMobil. Главният изпълнителен директор на ExxonMobil Дарън Уудс присъства на COP28 за първи път, за да отбележи въвличането на компанията в разговорите в ООН.

Бирол, който беше в Дубай за климатичната среща на върха, заяви, че петролните и газови компании трябва да повишат разходите си за технологии, свързани с възобновяемата и чиста енергия.

Има „голяма пропаст“ между дела на инвестициите им в чисти технологии и „колко много говорят за… климатичните промени в речите си“, изтъкна той.

Критичната оценка на МАЕ следва упрека на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към постигнатото миналата седмица споразумение с подредничеството на Джабер, който е също главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби. Гутериш заяи, че плановете „явно не отговарят на изискванията“.

Тази година МАЕ съобщи, че търсенето на фосилни горива трябва да намалее с една четвърт до края на това десетилетие, за да може светът успешно да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, идеалната цел, заложена в Парижкото споразумение от 2015 г. Ръстът на глобалната температура вече е поне 1,1 градуса по Целзий.

МАЕ стъписа петролната и газовата индустрия през 2021 г., когато заяви, че няма място за нови проекти за проучвания, ако трябва да се спази глобалният праг за затоплянето. Тя също така прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне връх преди 2030 г.

През миналата година организацията беше подложена на критики от петролния и газов картел ОПЕК, доминиран от водещия производител Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 10.12.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още