fallback

НСИ отчита ударно повишение на производството на бензин през септември

През първия есенен месец производството на електроенергия у нас намалява с 15% на годишна база и с почти 4% на месечна

17:23 | 29.11.23 г.

През септември в България са произведени 150 хил. тона автомобилни бензини, което е ръст от 50% спрямо същия месец на 2022 година, сочат последните официални данни на Националния статистически институт (НСИ). От тях е видно, че повечето бензин е изнесен от страната - доставките (заедно с вноса) на българския пазар са 52 хил. тона, или без промяна спрямо септември 2022 г. На месечна база има понижение от 34,2%.

България се замеси в скандал около износа на горива, произведени от поставения под европейско ембарго руски петрол. Според Европейската комисия (ЕК) страната ни има дерогация не само за вноса на сорта "Уралс", но и по отношение за забраната за търговия с горива и може да изнася ограничени количества при определени условия (горива, които не могат да се използват в рамките на ЕС или нискооктанов бензин).

България може да доставя бензин и дизел и за Украйна без ограничения.

През септември страната ни е получавала по 183 хил. тона руски петрол на седмица, показват изчисленията на Bloomberg. Количествата обаче рязко намаляват през октомври. 

Данните на НСИ показват също така намаляване на производството на дизелово гориво у нас с 6,5% на годишна база до 260 хил. тона през септември. Почти целият дизел - 218 хил. тона, е реализиран на българския пазар. Това е ръст от 9% спрямо септември 2022 г.

През първия есенен месец производството на електроенергия у нас намалява с 15% на годишна база и с почти 4% на месечна - до 3,15 тераватчаса. 2,3 тераватчаса са реализирани на българския пазар, или с 1,3% по-малко спрямо миналата година. Съществено обаче се увеличават доставките на природен газ - с почти 29% до 179 млн. куб. метра.

През 2022 г. цената на газа през септември беше рекордно висока (над 300 лева за мегаватчас) и това накара много потребители на "Булгаргаз" да откажат заявките си. Газът, чиято покупка не можеше да бъде върната, беше нагнетен в газохранилището в Чирен.

Данните на НСИ показват още, че през септември в страната са добити почти 1,39 млн. тона твърди горива, което е понижение от 52 на сто на годишна база. През миналия септември въглищните електроцентрали в страната работеха на пълна мощност и изнасяха голяма част от продукцията си на фона на рекордните цени на електроенергията в Европа, която се произвежда основно от газови централи.

На пазара са доставени 1,44 млн. тона твърди горива, което е 50% намаление спрямо септември 2022 г. Няколко от въглищните централи в страната използват вносни суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 29.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още