fallback

Износът на руски газ за ЕС може и да не стигне 20 млрд. куб. м тази година

След страховете през миналата зима, в ЕС вече се чудят ще има ли газът от Русия някога същото значение за пазарите

15:52 | 24.11.23 г. 11

Износът на руски природен газ към Европейския съюз (ЕС) продължава да се срива и вероятно ще достигне едва около 16 млрд. куб. метра към 2023 година, сочи прогнозата на главния икономист на руската Държавна корпорация за развитие (ВЭФ.РФ) Андрей Клепач, цитиран от Ройтерс.

Експертът отчита, че през миналата година доставките на руски газ за европейските клиенти е бил в обем от около 56 млрд. куб. метра, а преди началото на войната в Украйна - 130-140 млрд. куб. метра годишно, или повече от шесткратно намаление спрямо 2021 година.

Като цяло износът на природен газ от Русия ще бъде около 100 млрд. куб. метра, сочат още сметките на ВЭФ. Според Клепач към този момент азиатските пазари нямат потенциал да покрият загубата на европейските клиенти. "Износът няма да се възстанови, докато отношенията ни не се променят радикално, но това е много далеч в бъдещето", категоричен е още икономистът.

Преди около година - в очакване на зимния сезон, страните от ЕС бяха притеснени как ще изкарат зимата без руски газ, припомня и анализ на енергийния институт на Харвардския университет. ЕК отправи призиви за съкращаване на потреблението на газ от бизнеса и домакинствата и регламенти, с които задължи държвите в общността да нагнетяват големи количества газ в запас.

Сега все повече експерти в ЕС се чудят дали доставките на руски газ скоро няма да бъдат напълно преустановени и дали някога руският газ ще има отново някакво значение за пазара в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 24.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още