fallback

МАЕ: Въпреки действията на ОПЕК+ петролните пазари ще са с излишък през 2024 г.

От септември насам цената на петрола е спаднала с 16% заради опасенията за ограничено търсене

17:29 | 21.11.23 г. 12

Доставките на петролните пазари през 2024 година ще бъдат с малък излишък, дори и ако ОПЕК+ удължи ограниченията върху добивите си, сочат прогнози на Международната агенция за енергетика (МАЕ) пред Ройтерс. Към момента обаче пазарите са на дефицит и резервите намаляват с "бързи темпове", посочват още от МАЕ.

Ниските нива на резервите всъщност са причината за голямата волатилност на пазара. От септември насам цената на петрола е намаляла с 16 на сто. През септември беше достигната цена от около 98 долара за барел за сорта Брент, което е най-високото ниво от началото на годината досега, но в последните дни търговията се извършва при около 80-82 долара за барел.

По тази причина и източници на Ройтерс твърдят, че петролният картел обмисля допълнително съкращение на добивите през 2024 година. Опасенията за свиване на потреблението на петрол надделява над ограничените добиви в Саудитска Арабия и Русия, както и над конфликта между Израел и "Хамас".

От края на 2022 година досега страните от ОПЕК+ намалиха добивите с 5% (5,16 млн. барела на ден) в опит да повишат цената на суровината на международните пазари. Само съкращенията на Саудитска Арабия и Русия са в обем на 3,7 млн. барела на ден. В същото време обаче добивите на петрол в САЩ, които не са член на картела, са рекордни през август - 13,1 млн. барела на ден.

На последното си заседание през юни от ОПЕК+ се съгласиха да удължат ограниченията на добивите и през 2024 година, а Рияд и Москва се се ангажираха да удължат своите ограничения до края на 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 21.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още