fallback

Петролът поскъпва в петък, но се насочва към трети пореден седмичен спад*

Опасенията за прекъсвания в доставките заради конфликта Израел-“Хамас“ намаляха, позволявайки на страховете около търсенето отново да се появят

09:30 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола леко се повишават в петък, но са напът да запишат трети пореден седмичен спад, след като опасенията за прекъсвания в доставките заради конфликта Израел-“Хамас“ намаляха, позволявайки на страховете около търсенето отново да се появят, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 42 цента, или 0,52%, до 80,43 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 35 цента, или 0,46%, до 76,09 долара за барел.

Цените на Брента са надолу с 5,7% за седмица, а на WTI – с 5,9%. Трите седмици на спадове са най-дългият период на загуба за двата договора от 4-седмичното понижение от средата на април до началото на май.

„Заплахата от прекъсвания на доставките от Близкия изток продължава да намалява“, казва ANZ Research в бележка от петък.

„Конфликтът остава добре овладян в рамките на Газа въпреки опасенията, че ще ескалира, докато съседните арабски страни показват недоволството си“, се казва още в бележката.

Белият дом заяви в четвъртък, че Израел се е съгласил временно да спре военната операция в части от Северна Газа за четири час на ден, макар че няма признаци за пълно спиране.

Опасенията за прекъсване на доставките от конфликта Израел-“Хамас“ намаляват, докато тези около търсенето, особено от Китай, най-големия вносител на петрол в света, нарастват.

Слабите икономически данни от Китай тази седмица засилиха притесненията от колебливо търсене. Освен това рафинериите в Китай, най-големия купувач на суров петрол от най-големия износител в света Саудитска Арабия, поискаха по-малко доставки от Рияд за декември.

Въпреки това анализаторите от Citi заявиха в бележка в четвъртък, че очакват натискът надолу да отслабне и цените да се възстановят, след като спаднаха до най-ниското си ниво от юли по-рано тази седмица.

„Очакваме цените да се консолидират и поддържаме нашите краткосрочни ценови прогнози с подкрепа, която се очаква да дойде от облекчаването на поддръжката на рафинериите и промяната в съотношението риск-възнаграждение за инвеститорите след скорошната разпродажба“, каза Citi.

„Наистина има изобилие от възходящи рискове спрямо сегашните нива, потенциалът (ОПЕК и съюзниците) да се опитат да действат, за да защитят цените, докато рисковете за доставките в Близкия изток остават завишени“, допълват от банката.

*Информацията е актуална към 8:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 10.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още