fallback

Скъпият газ е само един от проблемните фактори за българската индустрия

Рязкото поскъпване на суровината в рамките на дни и свиването на европейската икономика също са голямо изпитание, казват от БФИЕК

14:00 | 02.11.23 г. 10

Цената на природния газ на "Булгаргаз" като обществен доставчик от 1 ноември се повишава с 36% до 82,12 лева за мегаватчас. Към тази цена за бизнеса се добавя и още премия от малко над 6 лева, или цената на суровината за индустрията вече е почти 90 лева за мегаватчас, изчисли Ивайло Наденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), пред БНР.

Поскъпването има сериозно отражение върху компаниите, защото до средата на октомври очакванията бяха за повишение в рамките на малко над 11%.

Българската икономика е експортно ориентирана и свиването на европейската икономика също влияе на индустрията, коментира още Найденов. Най-големият пазар на българските компании е Германия, а там спадът е вече забележим. "Този месец ще оцелеем", каза той и допълни, че продукцията на големите потребители на природен газ се търгува по борсови цени и засега не се очаква съкращаване на служители или орязване на заплатите.

В индустрията още чакат годишните договори от "Булгаргаз", защото за тях е важна не само цената, но и условията за доставка на суровината. "Трябва ни по-голяма гъвкавост, каквато през тази година, за съжаление, нямаше", категоричен беше Найденов.

На този етап не се виждат екстремни изменения на цените, както беше през лятото на 2022 г. Той припомни, че газът в САЩ е с 5-6 пъти по-ниска цена, което прави европейското производство неконкурентоспособно.

Найденов отново призова за пазарен механизъм, който да компенсира високите цени на енергийните източници за енергийно интензивното производство. Покупката на газ от "Булгаргаз" е единственият вариант за българските компании да имат стабилността на цената на газа от Азербайджан, както и да си осигурят достатъчни количества суровина.

По отношение на възможностите за сключване на дългосрочни договори за доставка на електроенергия, Найденов е категоричен, че на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) такава платформа има, но продукт липсва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 02.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още