fallback

Намалените субсидии за горива ще костват 4 млрд. долара на руския бюджет

За деветмесечието петролните компании са получили 11 млрд. долара компенсации, за да продават горива в Русия

12:01 | 02.11.23 г. 3

През септември руското правителство намали наполовина щедрите субсидии, с които компенсира петролните компании за ниската цена на горивата на вътрешния пазар. Но това стимулира износа на горива - на международните пазари цената е съществено по-висока, пише Ройтерс.

Износът беше насърчен още и от по-ниската стойност на рублага, но това предизвика криза на пазара на горива в Русия и повишаването на цената на дизела и бензина. С този ход правителството ядоса и фермерите, които заради липсата на горива се затрудниха да съберат реколтата.

В Кремъл върнаха старото положение със субсидиите от 1 октомври, но законодателно промяната може да влезе в сила едва от 1 януари 2024 година. Правителството забрани износа на дизел и бензин, а след това се наложи да разхлаби забраната, защото се запълниха складовете за съхранение на дизел.

Руската информационна агенция ТАСС изчислява, че за първите девет месеца на годината правителството е отпуснало над 1 трилион рубли (към 11 млрд. долара) като компенсация за петролните компании заради евтините горива на вътрешния пазар. 

Според изчисления на Ройтерс субсидиите биха увеличили данъчните приходи от петролния сектор с 350 млрд. рубли  (3,75 млрд. долара) в периода октомври - декември 2023 година, или 1,1% от планираните годишни разходи. Сега обаче няма основание те да бъдат внесени в бюджета.

За миналата година приходите от петролния и газовия сектор представляват 42% от общите приходи в руския бюджет.

Ройтерс отбелязва, че неразбориите около пазара на горива само подсказват какви трудности изпитва руското правителство в опитите си да продължи да финансира скъпата си "специална военна операция" в Украйна, да се бори с растящата инфлация и поскъпването на горивата, които засягат хората и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 02.11.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още