fallback

ЕС излезе от задънената улица за реформата на енергийния пазар

Испания намери компромис в спора между Франция и Германия

10:54 | 18.10.23 г. 8

Министрите на енергетиката на Европейския съюз (ЕС) най-сетне намериха компромис в позициите си и излязоха от задънената улица в преговорите за реформата на енергийния пазар. На заседание тази седмица в Люксембург бяха преодолени споровете между Франция и Германия относно възможностите чрез реформата да бъде субсидирано удължаването на живота на ядрените мощности. Така Париж ще може да произвежда евтина енергия и според Германия да има нечестно предимство на единния пазар.

Германският министър на икономиката Робер Хабек разкритикува липсата на конкуренция на френския ядрен сектор, пише Euractiv. Договорите за разлика, при които държавата субсидира производството на електроенергия, за ядрените централи не могат да изкривят пазара, защото цената на ядрената енергия е приблизително такава, каквато е на повечето зелени мощности, отговори френският министър Агнес Пание-Рунаше.

Спорът беше решен от испанско предложение, внесено в последния момент, което прави пожелателно субсидирането на енергията от съществуващите мощности. Испанският енергиен министър Тереса Родригез коментира, че с пробива потребителите ще имат достъп до евтина електроенергия и ще бъде ускорено използване на възобновяеми енергийни източници, които са чист и евтин източник на енергия, пишат от Европейския съвет.

Испания е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Реформата беше предложена от ЕК още през март 2023 година, като целта ѝ е да бъде избегната кризата от 2022 година. Тя залага на мерки като договори за разлика, които от една страна дават сигурност на инвеситорите да развиват зелени проекти, а от друга - носят стабилност на цените, допълват от институцията.

Промените ще направят цената на електроенергията в общността по-малко зависими от изкопаемите горива, допълват от ЕК. Именно рязкото повишение на цената на газа доведе и до рекордните цени на електроенергията през миналата година, тъй като голяма част от централите в Европа използват газ.

Фокусът за производство на електроенергия сега е върху соларни, вятърни, водни и геотермални централи, както и ядрена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 18.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още