fallback

ЦИД: Токът от въглищата ще поскъпва, трябва да мислим за алтернативи

Бизнесът е готов да поеме всички освободени работници в сектора, каза анализаторът Ремина Алексиева

15:50 | 03.10.23 г. 5

Токът, произведен от въглища, ще поскъпва и е само в наш интерес да мислим какви са алтернативите. Това коментира Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат" към Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. След 2025 година ролята на въглищата в енергийния микс ще намалява, отбеляза тя, цитирайки прогноза на ЦИД.

Преходът от въглищните централи е закъснял, а енергията, произведена от тях, само ще поскъпва. За успешния преход трябва да се мисли в икономически, социален и екологичен план. Според събеседника за успешен преход трябва да има успешни планове за инвестиции, социална подкрепа за засегнатите работници и екологичен план – като рекултивация. И по трите плана България изостава, липсва консенсус за точните години за спиране на мощностите.

Териториалните планове за справедлив преход трябваше да бъдат ревизирани неколкократно, но те са били „затлачени“ и не са били приети. "Трябва да има синхронизация между стратегиите за преход, нужна е компенсация на работещите в сектора и условия за преквалификация", допълни тя.

Алексиева потвърди тезата, че бизнесът е готов да поеме всички освободени работници в сектора. "Има доста инвеститорски интерес и се очаква да поемат нови хора. Доста е вероятно заплатите, предложени от бизнеса, да достигат високия стандарт, желан от работниците“, смята анализаторът. Проблемът по тази тема е, че липсва информация - не бяха направени срещи навреме от страна на институциите. „Гражданското общество се опитва да попълни тази липса, но гражданското общество не може да отговаря за функциите на институциите“, отбеляза тя. 

Относно промените в закона за възобновяема енергия Алексиева смята, че законът за възобновяема енергия е спорен. „Ключова роля е демократизация на сектора – ролята на гражданите и малките производства. Има потенциал в тази насока, който трябва да бъде отключен и за производство в по-големи мощности“, каза гостът.

Разпоредбата, свързана с гаранцията, която се заплаща на разпределителните дружества в аванс за всеки произведен мегават, от страна на производителите, е спорна казва Алексиева. Идеята на мярката е да създаде „среда на сигурност“, тъй като производители имат голям капацитет, но поради административните затруднения не могат да се включат в мрежата, каза Алексиева. Тя допълни, че е важно да се помисли на кой етап да се плаща и кои производители да заплащат. „Малките производители не бива да бъдат затруднявани", каза събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 03.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още