fallback

Цената на урана достига най-високо ниво от година

Търсенето се увеличава при ограничено предлагане на пазара

14:10 | 15.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Цената на „жълтия кейк“ - уранов концентрат, използван в ядреното производство, се повишава до най-високо ниво от 12 години, тъй като се увеличават апетитите за производство на ядрена енергия.

FT съобщава, че цените на „жълтия кейк“ са се повишили с 12% само през последния месец и достигат 65,5 долара за 1 паунд (приблизително 453,6 г – б. авт.). Цената е най-висока от 2011 г., преди аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Покачването на цените се дължи на промяна в настроенията към ядрената енергия, тъй като правителствата осъзнават, че вятърът и слънчевата енергия не са достатъчни за производство на електричество.

Пазарът на уран изпадна в депресия след земетресението и аварията на АЕЦ „Фукушима“, което означава, че не са правени особени инвестиции в увеличаване на производствения капацитет за този дълъг период от време. Сега изглежда, че нещата се променят бързо, а това може да доведе до недостиг на пазара.

 В публикация на The Wall Street Journal се отбелязва, че цените на урана са скочили с 30% от началото на годината, тъй като нови ядрени електроцентрали бяха пуснати в експлоатация, а животът на някои стари – удължен. Това доведе до скок на търсенето на уран при ограничено предлагане.

След военния преврат в Нигер ограниченията на пазара на уран се затягат. Страната е доставчик на 5% от световния уран и до около една четвърт от урана, който се използва в Европа.

Русия освен това е най-големият преработвател на уран в света и един от най-големите доставчици.

Сред анализаторите има опасения, че ЕС и САЩ могат в един момент да решат да санкционират руската уранова индустрия, което би имало голямо въздействие върху сигурността на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 15.09.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още