fallback

Шолц отхвърли призивите за връщане на ядрената енергия, наричайки я "изгубена кауза"

По-рано тази година страната изключи последните си ядрени съоръжения

14:20 | 02.09.23 г. 5

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли последното предложение на коалиционните му партньори „Свободни демократи“ (FDP) да се отмени излизането на страната ядрената енергия, наричайки технологията „загубена кауза“, съобщава Bloomberg.

Законодателите от пробизнес партията FDP призоваха за спиране на извеждането от експлоатация на оставащите атомни централи в Германия като начин да се гарантира сигурността на енергийните доставки. Шолц отхвърли предложението, заявявайки, че правителството фокусира усилията си върху разширяването на възобновяемите енергийни източници и че с „ядрената енергия е свършено“.

„Тя вече няма да се ползва в Германия“, каза Шолц, според стенограмата от интервю с радио Deutschlandfunk, което ще се излъчи в неделя.

„Дори няма нужда да тропвам с крак, тъй като фактите са, че когато дойде краят на използването на ядрена енергия, започна и извеждането от експлоатация“, добавя той.

Германия изключи трите си останали ядрени съоръжения през април, след като за кратко удължи живота им на работа като спешно решение на енергийната криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

Решението да се завърши извеждането от експлоатация, което бе за пръв път заложено в закон от 2022 г. и финализирано след катастрофата във Фукушима през 2011 г., бе взето, докато много страни се придвижват в обраната посока.

Поддръжниците на технологията твърдят, че докато Германия няма ефективна инфраструктура за възобновяема енергия, чието изграждане може да отнеме години, може да се наложи страната да черпи още повече от замърсяващи горива като въглища.

Шолц казва за Deutschlandfunk, че администрацията му е ангажирана да изгражда възобновяеми източници, така че те да покрият 80% от енергийните нужни на Германия до края на десетилетието и 100% „малко след това“.

В пика си през 2000 г. ядрената енергия формираше почти 30% от производството на електроенергия в Германия. Този дял спадна до около 4% малко преди последните три централи да бъдат изключени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 02.09.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още