fallback

САЩ са доволни от тавана на цената на руския петрол

Мярката върши работата си - ограничава приходите в руския бюджет, но без да срива петролния пазар

22:41 | 03.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

САЩ поддържат тезата, че макар и да се нарушава, таванът върху цената на руския петрол върши своята работа - ограничава приходите на Русия, но без да води до сътресения на пазарите, съобщава Ройтерс, позовавайки се на коментар от служител в Министерството на финансите.

Ерик ван Ностранд определя санкцията като част от голямата схема  от ограничения, наложени срещу Русия след началото на войната в Украйна. Целта на западните съюзници сега е по-стриктоното спазване на мярката.

През декември страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха таван от 60 долара за барел за доставяния по море руски сорт "Уралс". Мярката предвижда забрана на западни компании да предоставят различни услуги - транспорт, застраховане и т.н. на товари, чиято цена е над определения таван.

В резултат на тавана приходите в руския бюджет от продажбата на петрол се свиват с 47% през първото полугодие, а сорта "Уралс" се продава с голяма отстъпка спрямо референтния европейски сорт Брент. Това накара Кремъл да увеличи данъците върху приходите на износителите на петрол, за да може да получи повече средства в бюджета от тази дейност. Това потенциално може да влоши развитието на петролната индустрия в дългосрочен период.

Русия харчи и повече средства, за да осигури превозване на петрола с т.нар. "флотилия в сянка", което обаче "изтегля" средства , които иначе биха отишли за финансиране на войната.

Досега официалните данни на руското Министерство на финансите показваха, че цената на сорта "Уралс" е под определения таван. През юли обаче средната цена вече скача до 64,37 долара за барел. Според оценките на служителите в Министерството на финансите на САЩ тенденцията е за ръст през втората половина на годината.

Русия съобщи, че намалява добивите с 300 хил. барела на ден през септември. През март страната анонсира намаление на добивите с 500 хил. барела на ден, но дълго време нямаше никакви доказателства, че Москва спазва тази заявка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 03.08.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още