fallback

Резервите от петрол на Китай се трупат с най-бързия темп от години

Пекин купува рекордни количества евтин руски петрол през юни

14:23 | 26.07.23 г. 1

Китай се възползва от ситуацията и складира резерви от евтин руски петрол, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел. Според неговите изчисления през юни най-големият вносител на петрол в света е трупал по 2,1 млн. барела петрол на ден в своите търговски и стратегически складове. Темпът е рекорден за последните три години.

Рекордни са и количествата, които Китай купува от Русия - по средно 2,56 млн. барела на ден, което е с 44% повече спрямо юни 2022 година. Освен евтин руски петрол, Пекин купува и суровина от Иран, която също се продава с отстъпка заради санкциите срещу страната.

Въпросът за пазарите сега е какъв петрол ще използва Китай през следващите месеци и най-очевидният отговор е, че всичко ще зависи от случващото се на пазара и цената. В момента прогнозите на анализаторите са за ръст на цената именно заради силно търсене в Китай през втората половина на годината.

Цената на референтния за повечето договори сорт Брент в момента е около 83 долара за барел. Според анализатора, ако тя се движи в диапазона 70-80 долара за барел, то Китай може и да продължи да купува в същите обеми от пазара. Но страната вече купува максимално възможните количества, смята още Ръсел.

Според неговите оценки е много възможно, ако Китай не може да си осигури евтин петрол, рафинериите да започнат да използват резервите си.

За първите пет месеца на годината Китай е добавял в петролните складове общо 950 хил. барела на ден, това е с 28% повече от добавените през цялата 2022 година - 740 хил. барела на ден. През май петролните резерви на Китай растяха с 1,7 млн. барела на ден и тогава тези количества бяха най-големите от юни 2020 година насам. През лятото на 2020 година китайските рафинерии увеличиха вноса на петрол, чиято цена тогава се срина заради ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса.

Статистиката не дава никакви данни за движението на горивата от складовете, но експертът прави своите оценки на базата на данните за произведени горива и използвания за това петрол, както на вноса и местния добив.

Ръсел отбелязва, че през юни рафинериите в страната са разполагали с 16,9 млн. барела петрол на ден, от които 12,67 млн. барела на ден е вносът, а 4,26 млн. барела е местният добив. На базата на формулите за производството на горива, то остатъкът от петрол е бил точно 2,1 млн. барела на ден, които да бъдат насочени към складовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 26.07.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още