fallback

Полша предложи да изкупи въглищни мощности от държавните енергийни гиганти

Това е първата стъпка от плана за декарбонизация на полската икономика

14:16 | 17.07.23 г. 5

Полското Министерство на финансите е отправило оферти за изкупуване на въглищните мощности на енергийни гиганти, в които има дял държавата - PGE, Enea, Tauron и Energa, съобщава Bloomberg. Офертата е на обща стойност 18 млрд. злоти (4,6 млрд. долара).

За активите на Tauron предложението е в размер на 1 злота, но държавата ще изкупи част от дълговете на компанията.

Ако сделките бъдат осъществени, Варшава ще пристъпи към дълго отлагана реформа в енергийния сектор, която предвижда трансфера на всички въглищни мощности и някои мини в отделна агенция - NABE. Това е първата стъпка към зелената трансформация и фокуса към чиста енергетика.

Плановете за създаването на новата държавна въглищна структура бяха представени още през пролетта на 2021 година и трябваше да бъдат финализирани миналата година, но досега се водеха преговори със синдикатите по казуса. Предварителните планове, цитирани от S&PGlobal, сочеха, че в NABE ще влязат 70 въглищни централи. По този начин в държавните енергийни гиганти ще бъдат освободени средства за инвестиции в газ и възобновяема енергия.

След началото на войната в Украйна Русия спря доставките на газ за Полша и в страната не смятат да залагат на суровината. Варшава обаче вече направи стъпки за изграждането на първите ядрени блокове в страната.

В момента въглищата държат дял от около 70% от енергийния микс на Полша  и това е предизвикателство за изпълнение на европейския ангажимент за въглеродна неутралност към 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 17.07.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още