fallback

Керемедчиев: Трябва да продадем оборудването за ядрена централа на Украйна

Дълго след приключването на войната изграждането на ядрена централа с тези ядрени реактори ще бъде неосъществим проект, посочи експертът

11:20 | 11.07.23 г. 3

Продажбата на Украйна на ядрените мощности, които стоят в Белене, е най-добрият вариант България да се измъкне от този зомби проект. Когато войната свърши, това не означава, че санкциите ще отпаднат. Те ще продължат от страна на Европейския съюз към Русия още много дълго време и този проект няма да може да бъде извършен с руски технологии и компании. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Той е категоричен, че е по-добре да се отървем от оборудването за ядрена централа, да вземем парите, които сме "загробили преди години", вместо да го оставим „да виси във времето и да събира прахоляк“.

„Ние не предоставяме тези ядрени мощности, а ги продаваме“, подчерта Керемедчиев. Той припомни, че Европейският съюз предоставя на Украйна всеки месец по 1,5 млрд. евро помощ, която тя може да използва за всякакви свои нужди. „Заради санкциите, които ще продължат десетилетия, дълго след приключването на войната, един проект за изграждане на ядрена централа с тези ядрени реактори, ще бъде неосъществим и е по-добре да вземем парите, които сме вложили, вместо оборудването да събира прах“, коментира експертът.

За шансовете Русия да злоупотреби с контрола си върху АЕЦ "Запорожие" Милен Керемедчиев напомни, че шантажът с ядрената карта се разиграва не за пръв път.

„Русия при своето влизане в Украйна се концентрира, освен всички други цели, в това число и превземането на Киев, към превземането и на Чернобил, и на Запорожие. Те бяха изключително важни за руската армия и тя успя да установи контрол след големи и тежки боеве. По този начин Русия може да шантажира западноевропейските държави и то с това, че ако Украйна се опита да освободи тези централи, има престрелка в тях или наоколо, е възможно някой заблуден снаряд да предизвика ядрена авария“, посочи той и обясни, че Русия се опитва чрез потенциална ядрена авария да сплаши отново обикновените европейци, които са най-близо до границата.

Милен Керемедчиев не смята, че ще се използва ядрено оръжие въпреки риториката на президента Владимир Путин и председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Той обаче предупреди, че ако се случи авария, „спокойно могат да обвинят украинските части, че едва ли не, те, опитвайки да освободят централата, са я предизвикали“. Той поясни, че това е възможно, но за сега коментарите са по-скоро за сплашване и възпиране, отколкото реална опасност.

Що се отнася до посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България, Милен Керемедчиев обърна внимание, че това не беше държавно посещение, а работно, по покана на премиера Николай Денков. По думите му то имаше за цел обсъждане на две основни теми – продължаване на снабдяването с боеприпаси за украинската контраофанзива и договорка за ядрените мощности, които стоят в Белене. „Тези две точки са изцяло в компетенцията на Министерски съвет“, уточни експертът.

Ще продължи ли Ердоган да отстоява пронатовска позиция? Какво ще спечели България с приемането в Шенген и еврозоната? Защо посещението на финансовия министър на САЩ в Китай бе от особена важност на фона на предстоящата среща на БРИКС и каква е причината да бъде "загърбена и оставена на втори план темата за Тайван"? Може ли Китай да бъде убеден да партнира по-усърдно на Запада, за да се намери решение на войната в Украйна? Какво да очакваме от срещата на НАТО във Вилнюс?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 11.07.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още