fallback

Киев планира да приключи с транзита на газ от Русия през следващата година

Договорът за доставки на газ от Русия към Европа приключва и едва ли ще бъде предоговорен, казва енергийният министър на Украйна

09:08 | 22.06.23 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Един от последните тръбопроводи, пренясящи руски газ към Европа, може да бъде затворен до края на следващата година, когато договорът за доставка на Украйна с „Газпром“ изтече, заяви украинският енергиен министър.

В интервю за Financial Times Герман Галушенко казва, че шансовете Киев и Москва да договорят подновяване на петгодишния договор за транзит, подписан през 2019 г., са малки – макар че маршрутът през Украйна допринася за почти 5% от общия внос на газ за Европа.

„Наистина не мога да се представя как би могло да бъде двустранно“, отговаря Галушенко на въпрос дали Украйна ще бъде готова за предоговаряне на споразумението с Москва след стартираната миналата година инвазия.

„Мога да ви кажа, че готвим нашата система за ограничаване на доставките“, добавя той.

Решението на Москва да намали доставките на газ за Европа миналата година предизвика енергийна криза, стимулирайки инфлацията и увеличавайки разходите за живот из континента. Но докато няколко маршрута бяха затворени, украинският тръбопровод е един от двата, които продължават да пренасят газ, макар и с намален обем.

Според данни на енергийната консултантска компания ICIS Австрия разчита на руски газ, преминаващ през Украйна за около половината от газовите си доставки през май, а в Словакия този дял е 95%.

Енергийният министър казва, че Европа ще бъде сравнително подготвена за допълнително забавяне на доставките, след като трябваше да се адаптира към подобни съкращения в миналото, намалявайки търсенето и обръщайки се към алтернативен внос като втечнен природен газ.

Това е първото признани от Киев обаче, че договорът, който е в основата на останалите потоци от Русия през Украйна, вероятно ще бъде оставен да изтече в края на следващата година. 

Без маршрута през Украйна, единственият тръбопровод от Русия, доставящ газ на Европа, остава „Турски поток“, който доставя на държавите в югоизточната част на континента и формира малко под 3% от вноса на газ в Европа през май.

Макар че Галушенко предполага, че европейските политици може да поискат да предоговорят споразумението – както се случи през 2019 г., когато европейска делегация посредничи в тристранни преговори с Русия и Украйна – анализатори казва, че това е малко вероятно да се случи предвид трудната перспектива за водене на разговори с Москва.

Европейската комисия е отказала коментар дали ще се опита да стимулира разговори с Русия за подновяване на договора.

Загубата на дори малък процент от доставките има потенциала да увеличи цените на континента предвид затегнатите глобални газови пазари, макар че се очаква доставките на LNG да се увеличат рязко от 2025 г. със стартирането на големи проекти в Катар и САЩ.

Европейските цени на газа се увеличиха до над 10 пъти нормалното им ниво през 2022 г., равнявайки се на почти 600 долара за барел в петролно изражение, но оттогава насам рязко спадат. Референтният TTF се връща към цена около 40 евро за мегаватчас – спад с почти 90% от върха от миналия август.

Съгласно сегашния договор за пренос руската държавна компания „Газпром“ се съгласи да изпраща минимум 65 млрд. куб.м газ през 2020 г. и по 40 млрд. куб.м между 2021 и 2024 г. през украинския тръбопровод, благодарение на което Украйна получава 7 млрд. долара от транзитни такси.

Русия в момента обаче доставя само около 12 млрд. куб.м годишно, а Киев твърди, че Москва плаща по-малко за преноса, макар че има договорното задължение да плаща пълната такса за транзит, независимо дали са доставени договорените количества газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 22.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още