fallback

Китай трупа големи резерви от петрол през май

Пекин вероятно си остава вратичка, ако цената на петрола на пазара скочи прекалено много, смятат анализатори

13:13 | 19.06.23 г.

Китай складира големи количества петрол през май, сравнявайки данните за последните три години, пише енергийният редактор на Ройтерс Клайд Ръсел. Запасите се увеличават със средно 1,77 млн. барела на ден - най-бързия темп от юли 2020 година насам. Резервите се трупат и на фона на по-малкото черпене през април, допълва още анализаторът.

Пазарите сега се фокусират върху данните за вноса и работата на рафинериите в Китай. И двата показателя се повишават, което подкрепя теорията, че китайската икономика ще тръгне бързо нагоре след края на ограниченията, свързани с коронавируса и това ще предизвика силен ръст на търсенето.

Увеличените резерви от горива обаче подсказват, че китайските рафинерии си осигуряват ход, ако преценят, че цените на пазара се повишават прекалено много, смята обаче Клайд Ръсел.

По неговите изчисления за първите пет месеца на годината Китай е добавял по 730 хил. барела средно на ден резерви от петрол спрямо 740 хил. барела през 2022 година. Но трябва да се отбележи още, че в първите пет месеца на тази година вносът на петрол се увеличава с 6,2% до около 11,13 млн. барела на ден  на годишна база, което се равнява на около 650 хил. барела.

Износът на петролни продукти от Китай расте с 45,4% през първите пет месеца на годината, изчислява още Ръсел.

Как ще действа Китай в следващите месеци най-вероятно ще зависи много от цените на петрола, допълва още анализаторът. Според него, ако цените се повишат прекалено много, китайските рафинерии ще ограничат вноса на петрол и ще се съсредоточат към вътрешния пазар, използвайки натрупаните днес резерви.

При цена от около 75 долара за барел Китай едва ли ще прибегне до този сценарий. Нещо повече, Пекин купува големи количества петрол с намаление от Русия, Иран и Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 19.06.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още