fallback

За кратко Запорожката АЕЦ беше обезточена за седми път

Двете воюващи страни се обвиниха взаимно за прекъсването на последния останал далекопровод

22:29 | 22.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За няколко часа Запорожката АЕЦ беше обезточена за седми път от началото на войната в Украйна в края на февруари 2022 година, съобщава Ройтерс. И двете воюващи страни се обвиниха взаимно за поредното прекъснато захранване, но в крайна сметка връзкaтa на ядрената централа с украинската енергийна мрежа беше бързо възстановена.

Шестте реактора на централата са в студен режим - централата е фронтовата линия и беше превзета от руски военни през март 2022 година. Руския ядрен холдинг  "Росатом" направи няколко опита да я включи в руската енергийна мрежа, за да осигурява захранването за окупираните територии и Крим. В момента Запорожката АЕЦ е свързана с украинската мрежа само с един 750-киловолтов кабел, който осигурява нужната електроенергия за охлаждането на реакторите.

При поредното изключване се включиха аварийните дизелови генератори на централата.

На този етап не е ясна причината за прекъсването на захранването. И "Росатом", и "Енергоатом" - собственикът на украинските ядрени мощности, се обвиняват взаимно за аварията. Според руската страна Украйна нарочно е изключила захранването, а украинската страна е категорична, че кабелът е прекъснат при поредния нощен руски обстрел. "Енергоатом" съобщи малко по-късно в канала си в Telegram, че негови служители са възстановили разрушенията.

През октомври президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който обявява ядрената централа за руска собственост.

Запорожката АЕЦ има шест реактора  и е най-голямата ядрена централа в Европа. Тя е първата  на континента, чиито реактори са по съветска технология и използват горивото на Westinghouse.

Директорът на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси опита да изгради зона за сигурност около централата, но не постигна съгласие за това с руската страна. Москва отричаше, че в централата има разположени военни.

Сателитни снимки от началото на май показаха, че руските военни разполагат защитни позиции на покривите на реакторите. Тогава руските сили извъшиха и евакуация на местни жители. Ройтерс съобщи преди дни, че местни жители на сателитното градче Енергодар съобщават за миниране на района около централата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 22.05.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още