fallback

Покривните солари в САЩ започват да губят енергия

Високите лихви и политиката на местните власти могат да доведат до свиване на пазара, предупреждават анализатори

16:17 | 28.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През последните години поставянето на соларни панели по покривите в САЩ растеше, движено от два основни фактора - ниските лихви и държавната политика. Сега и двата фактора се движат в грешната за сектора посока, пише в анализ The Wall Street Journal.

Доскоро ниските лихвени проценти правеха достъпни инвестициите в подобни инсталации и домакинствата се възползваха. Сега обаче лихвите тръгнаха нагоре и заради политиката на Федералния резерв, и заради сътресенията в банковия сектор, което направи поставянето на соларни инсталации на покривите в типични слънчеви щати като Флорида и Тексас по-трудно.

Несигурност има и на най-големия пазар на покривни соларни системи в САЩ - в щата Калифорния, допълва още WSJ. Доскоро потребителите там можеха да изплатят инвестицията чрез продажбите на излишъка в мрежата. Властите обаче промениха политиката и съществено намалиха количествата, които домакинствата могат да продадат в мрежата - до около 20-30% от количествата преди.

На фона на това неблагоприятно развитие на пазара от анализаторската компания Wood Mackenzie прогнозират пазарът на соларни покривни инсталации в САЩ да се свие с 3% през 2024 година.

Според производители на панели обаче това ще бъде само временно явление и промяната на политиките само ще насърчи покупката на системи за съхранение на енергията. В сектора се подготвят да предлагат комбинирани оферти от солари и системи за съхранение, което е води до подобряване на ефективността на системата и намаляване на разходите.

Самите домакинства ще имат много предимства от този вариант. През месеците август и септември, когато нуждите от охлаждане остават високи във вечерните часове, тоест когато слънцето вече се е скрило, батериите ще се окажат една много добра инвестиция за домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 28.04.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още