IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи с уран от Cameco

Канадската компания е част от консорциума, който придоби Westinghouse

12:39 | 21.04.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Един от водещите доставчици на уран в световен мащаб - канадската Cameco, съобщи за подписан договор за доставката на естествен уранов хексалфлуорид (UF6) за петия блок на АЕЦ "Козлодуй". Контрактът е 10-годишен, тоест до 2033 година, и предвижда доставката на 2,2 млн. килограма от елемента уран (kgU).

Това е първото споразумение за доставка за българския ядрен енергиен сектор, отбелязват от компанията, която експлоатира уранови мини в Северна Америка и Казахстан.

От съобщението не става ясно с кой е сключен договорът. България има споразумение с Westinghouse за доставка на ядрено гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Cameco е част от консорциума от канадски компании, който през октомври 2022 година придоби изпадналата в затруднение в последните години Westinghouse.

Договорът на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификацията на ядреното гориво за ядрената ни централа е с шведското звено на Westinghouse. Той обаче ще може да бъде реализиран едва след като получи одобрение за използване на горивото от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На този етап процедурата по сертифициране върви по план, но тя трябва да приключи най-късно до април 2024 година, когато ще дойде времето за презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Ако процедурата се забави реакторът има лиценз да продължи да работи с горивото, купено за шести блок, но това означава лицензирането на горивото на Westinghouse да започне отначало, тъй като ще има промяна в обстоятелствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Абе май не може докато друзята от Курчатовския криптират системата за управление на неутронния поток.Изчегъртването от парламента на ядрената коалиция е по вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 31
zelka007
преди 1 година
хихи ... друзята антиваксъре-газовици-ракетчици са в ступор ... за една година от уж най-сигурният и единственонезаменим доставчик на всякакви газове , нефтове и атомнигорива ... останаха само матрьошките по селските панаири ... :))) ... как е друзя , върви ли търговийката с масквичите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още