IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи с уран от Cameco

Канадската компания е част от консорциума, който придоби Westinghouse

12:39 | 21.04.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Един от водещите доставчици на уран в световен мащаб - канадската Cameco, съобщи за подписан договор за доставката на естествен уранов хексалфлуорид (UF6) за петия блок на АЕЦ "Козлодуй". Контрактът е 10-годишен, тоест до 2033 година, и предвижда доставката на 2,2 млн. килограма от елемента уран (kgU).

Това е първото споразумение за доставка за българския ядрен енергиен сектор, отбелязват от компанията, която експлоатира уранови мини в Северна Америка и Казахстан.

От съобщението не става ясно с кой е сключен договорът. България има споразумение с Westinghouse за доставка на ядрено гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Cameco е част от консорциума от канадски компании, който през октомври 2022 година придоби изпадналата в затруднение в последните години Westinghouse.

Договорът на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификацията на ядреното гориво за ядрената ни централа е с шведското звено на Westinghouse. Той обаче ще може да бъде реализиран едва след като получи одобрение за използване на горивото от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На този етап процедурата по сертифициране върви по план, но тя трябва да приключи най-късно до април 2024 година, когато ще дойде времето за презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Ако процедурата се забави реакторът има лиценз да продължи да работи с горивото, купено за шести блок, но това означава лицензирането на горивото на Westinghouse да започне отначало, тъй като ще има промяна в обстоятелствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
OHЯ
преди 1 година
Ужастния ужасТ за ботоксолюбците ! Браво на хер *** , че ни освобождава все повече от Клошария . Ако не беше ииидиотскатаа му война , Алкохолия все още щеше да държи 99.99% от доставките на всякакви енергоносители за Бг . Та браво на бай Ботокс , толкова добро Рашастания не ни е правила никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: zelka007, русниците са партньори на нашата ядрена програма от 1960г някъде. С тяхна технология и помощ е построена АЕЦ-а, ДОСЕГА сме нямали никакви проблеми с доставките. на гориво и зап части. Е, благодарение на ЕС и с личния подпис на мадам Ийес затворихме блокове 1-4. В момента какво ще става, нямам идея. Щото РосАтом дали ще възобнови сроковете на реактори 5-6 с някакво неизвестно гориво, как смяташ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef ... рашибозуците са изключително ненадежден партньор в енергетиката , така както ни спряха природният газ на нас и на 3/4 от Европа , така утре ще спрат и горивото за реакторите . затова взимаме друго гориво . това на Westinghouse се тества в реактори ВВЕР-1000 от поне 20г , като има и заредени изцяло с него и си работи напълно прилично , независимо какво се квuчи по форумите . вероятно е малко по-скъпо от рассийското , но това не е проблем , защото получаваш сигурност ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... в Чехия , Украйна и България реакторите са едни и същи ВВЕР-1000 . урановият сулфат е суровина , както петролът . а горивото за реакторите се изработва от уран . разликата е в горивният цикъл , рашибозуците ползват един забавител на реакцията , хамериканците друг , французите трети , канадците пък четвърти и т.н. ние купуваме уран и го даваме на Westinghouse да ни произведе горивото , което ще ползваме ... реакторите ни могат да работят и с едното и с другото гориво ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007В Чехия и Най-вече Канада са френски и се потдържат от френски инжинери за разлика от наще. Не твърдя, че съм експерт, може и да съм грешка. Иначе на Као си му знаем репертуарчето с 16те думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Бесове. Не по Достоевски. По бесовски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef а ти звучиш като *** чистачката която работи при "спонсора"... гледа глуупаво, неразбиращо и цъкайки от завист по джуките, мислейки си че е просста *** заради другите!... и те така с компетентите ти мениея които никога не коментират статии свързани с Русия и нейните интереси у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... политичерските еквилибристики по ги нагаждаш , технически си тотал щета ... урановият сулфат е уранов сулфат и на северният полюс , и на южният полюс , и в рассийката , и в Канада , и в Нигерия , и на дъното на океана ... :))) ... горивото на Westinghouse , за което се ползва въпросният , се тества от 2000г и си работят реакторите и в Чехия , и в Украйна , и в България с него ... има стотици горивни цикли изкарани с него ... !! ... за ужаст на копейкопоклонниците ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 20
Achtung
преди 1 година
Време е да се отървем от тази опасна съветска техника, която към края на цитирания период ще е на 40+години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 10
SporqZaKef
преди 1 година
Зелката ми звучи като онеа държанки от Студентски с джучките, дето като идят да заредят колата на 'спонсора' сипват Дизел в бензинов двигател и се чудят що не пали. Та така и ние с аецовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още