fallback

ЕС се готви за първата обща поръчка за покупка на газ

Не е ясно дали България ще участва в търга, за който заявки ще се събират от 25 април

18:12 | 18.04.23 г. 4

На 25 април тази година се отваря платформата за заявки за участие в първия търг за общи покупки на природен газ в Европейския съюз (ЕС). В него могат да участват всички компании от страните от ЕС, както и Европейската енергийна общност (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия и Украйна).

От ЕК съобщават, че всички, които искат да участват в търга, трябва да завършат своята регистрация до 20 април.

Заявки за покупка ще бъдат приемани в периода 25 април - 2 май 2023 година.

На този етап не е ясно дали България ще направи заявка за участие. Пред Investor.bg от "Булгаргаз" коментираха, че нямат интерес, тъй като са осигурили целия газ, необходим за 2023 година. Компанията обаче се е регистрирала в платформата, показа справка в сайта. Служебният министър на енергетиката Росен Христов също заяви, че на този етап страната ни няма да участва в търга, за да види как ще протекат първите продажби.

В платформата, в която ще се събират заявки и оферти на продавачи, вече има 717 регистрирани участника, а сред операторите се е вписала и ICGB, която управлява газовата връзка IGB (Комотини - Стара Загора).

"Колкото повече участници имаме, толкова по-големи са шансовете за намиране на атрактивни газови сделки", коментира заместник-председателят на ЕК, отговяращ за енергийната платформа Марош Шефчович, цитиран от пресцентъра на ЕК. Той поясни, че платформата е създадена в сътрудничество с индустрията и се очаква бързо да даде резултати по отношение на сигурността на доставките и изгодни цени за по-малките компании и пазари в ЕС.

Почти десетилетие Шефчович работи за създаването на европейски енергиен съюз и за общи покупки на природен газ. През 2015 година Европейският парламент подкрепи усилията му с призив ЕС да "говори с един глас" с трети страни по отношение на енергийните доставки. По време на пандемията от коронавируса идеята за общи покупки беше тествана с доставките на ваксини.

От публикации на сайта на Европейската комисия става ясно, че на всеки два месеца през платформата ще се провеждат търгове, чиято продължителност ще бъде две седмици. Системата позволява търговията и с тръбен, и с втечнен природен газ. Доставките могат да бъдат използвани за резерви през зимата или за покриване на потреблението сега.

От ЕК отбелязват, че всяка страна сама планира своите доставки на природен газ, но с промени в Газовата директива, направени през 2022 година, членовете на общността имат задължението да поддържат резерви в зимния период в размер на 15% от своето годишно потребление. Спазвайки това изискване през миналата година много компании нагнетиха газ, когато цената му беше висока на пазара. Сега в газохранилищата на ЕС цената на газа е съществено по-висока от тази на спот пазарите.

На 17 април търговията на нидерландската борса TTF затвори при цена на газа от 41,90 евро за мегаватчас.

Преди Европейския съвет през март президентът Румен Радев коментира, че ще поиска компенсации от ЕК за скъпия газ в "Чирен". На въпрос на Investor.bg Росен Христов обаче коментира, че се работи за национално подпомагане. То трябва да бъде одобрено от ЕК, както и от Народното събрание, уточни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 18.04.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още