fallback

Енергийните мрежи на бъдещето са в основата на зеления преход, но още не съществуват

Нужно е удвояване на инвестициите до 2030 г., за да бъдат гарантирани климатичните цели

16:23 | 07.04.23 г. 5

Смарт мрежите, които могат да поемат максимални количества зелена енергия и минимални базови мощности от изкопаеми горива, са най-важното условие за зеления преход. Модерните съоръжения могат да оптимизират производството на чиста енергия и да помогнат за постигането на целите.

Проблемът е, че тези мрежи на бъдещето още не съществуват и изграждането им навреме ще бъде едно от големите предизвикателства на енергийната трансформация по целия свят, пише в анализ Ройтерс.

Според изчисленията на Международната агенция по енергетика (МАЕ) са необходими по 600 млрд. долара годишни инвестиции до 2030 година, за да могат мрежите да изпълнят целите за въглеродна неутралност. Това е два пъти повече от инвестициите по мрежата, правени в момента. Някои от елементите - линиите високо напрежение, например, от години чакат ред за модернизация.

Към момента повечето енергийни мрежи са изградени да поемат стабилни обеми електроенергия от изкопаеми горива или от ядрени централи, или т.нар. базови товари. Предимството на тези мрежи е, че в случай на промяна на потреблението бързо могат да бъдат включени или изключени допълнителни товари. Това е моделът на работа на повечето енергийни системи по света от десетилетия насам.

В последните години обаче системата е под натиска от една страна на растящите нужди от електроенергия и остаряваща инфраструктура, а от друга - все по-явната опозиция срещу изкопаемите горива.

Електроенергийният сектор е един от основните източници на въглероден диоксид и не може да остане встрани от усилията за декарбонизация. Това обаче в някои случаи е по-лесно да бъде казано, отколкото направено.

Замяната на изкопаемите горива с вятърни и соларни мощности е голямо предизвикателство за сегашния модел на енергийната система. Наред с нуждата от балансиране при неочаквана промяна на времето, те са свързани и с "дългите линии" - част от мощностите, особено вятърните турбини, се разполагат не в близост до потреблението, а там, където условията го позволяват и производството ще бъде най-ефективно. Това обаче води до загуби при преноса и трансформацията на електроенергията.

Енергетиката на бъдещето ще бъде във фокуса на специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 20 април 2023 г. в "Интер Експо Център". Повече за него вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 07.04.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още