fallback

"Булгаргаз": С ценообразуването си спестихме 160 млн. лева на бизнеса

На 12 април България ще получи първия танкер с втечнен газ през турските терминали

10:29 | 31.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С начина на ценообразуването си - в сегмента "месец напред", а не "ден напред" на нидерландската борса TTF, "Булгаргаз" е спестила 160 млн. лева на бизнеса в периода октомври - декември 2022 година. Тези изчисления представи директорът на дружеството Деница Златева пред БНТ.

Нейният коментар е свързан с оплакванията на бизнес организациите у нас, според които от началото на годината те губят по средно около 42 млн. лева заради начина, по който газовото дружество формира цените си. Цената на газа у нас е по-висока от котировките на TTF, оплакаха се представителите на бизнеса у нас преди няколко дни.

В допълнение "Булгаргаз" не наложи санкции за недовзетия газ през септември и октомври, когато цената беше рекордна. Това коства 20-30 млн. лева на компанията, които също са спестени на бизнеса, уточни още Златева. Тогава този газ беше нагнетен в газохранилището в Чирен и за първите два месеца на годината е оскъпил доставките за клиентите с 12-15%.

В цената, по която продава "Булгаргаз" на своите клиенти - на регулирания и на свободния пазар, се включват и други компоненти освен пазарната цена - разходите за ангажиране на слотове, за регазификация, за съхранение и т.н. Пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Златева уточни преди ден, че те са около 15-20% от цената.

Директорът на "Булгаргаз" коментира още, че на българската борса няма достатъчна ликвидност, за да си позволи дружеството да разчита на нея за доставките. Средно дневните нужди се движат в диапазона 40 хил.- 85 хил. мегаватчаса, в зависимост от сезона, и такива количества могат да бъдат намерени на най-ликвидните борси в региона  - в Австрия или в Италия.

На 12 април пристига първият танкер с 500 хил. мегаватчаса (50 млн. куб. метра) втечнен газ за България на терминалите на Botas в Средиземно море, анонсира още Деница Златева. Тя обясни, че таксите, които ще плати "Булгаргаз" за товара са съизмерими с тези, които плаща на гръцките терминали. Доставките през турските терминали бяха договорени в  началото на годината. По договор страната ни може да получава до 1,5 млрд. куб. метра газ годишно оттам.

Най-големият длъжник на "Булгагаз" - "Топлофикация София", е изплатил 552 млн. лева за последната половин година, но остават още задължения в размер на 700 млн. лева, уточни още Златева. Финансовото състояние на газовото дружество обаче е добро и самото то няма неизплатени задължения към свои доставчици. По предварителни разчети ще има оперативна печалба през 2022 година, отбеляза още тя.

"Газпром" не е завел арбитражно дело срещу "Булгаргаз" категорична беше Златева. Преди ден тя уведоми и КЕВР, че няма никакви съдебни претенции на руската компания срещу нас. В момента двете компании извършват годишното приключване на договора и има "известно разминаване" по сумите, като руската компания е посочила, че задълженията, за които претендира, могат да се платят както е предвидено по договор - във валутна сметка, а не в рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 31.03.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още