fallback

Страните от ЕС ще трябва да удвоят усилията си за пестене на енергия

Всяка година поне 3% от имотите, държавна собственост, трябва да бъдат обновявани, гласят промени в европейските правила

15:53 | 10.03.23 г.

Страните от общността ще трябва да увеличат усилията си за намаляване на крайното енергийно потребление - с по 1,49% годишно в периода 2024-2030 година спрямо предишната цел от 0,8%. Това е записано в ревизията в Директивата за енергийната ефективност, за чието одобрение беше постигнато съгласие в работната група между представителите на Европейския съвет и Европейския парламент.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да получат зелена светлина от двете институции и след това да бъдат вписани в Официалния вестник на ЕС.

Одобрените промени предвиждат общо намаление на енергийното потребление от 11,7% до 2030 година, коментират от Европейската комисия (ЕК). Няма предвидени индивидуални цели за страните от общността, а за да бъде постигнато това намаление, се планира увеличаване на енергийната ефективност. Основната тежест за постигането се пада на публичния сектор - властите трябва да държат сметка за изискванията за енергийна ефективност за всичко, което правят - от предоставяне на услуги до сгради и работни места.

Страните от ЕС ще бъдат задължени да обновяват и всяка година по 3% от сградния фонд, който е публична собственост, както и да разработят местни планове за отопление и охлаждане за общини с население над 45 хил. жители. В директивата има изисквания, които да гарантират и пълната декарбонизация на отоплителните и охлаждащите услуги до 2050 година.

Големите компании ще трябва да изградят системи за управление на енергийното потребление или да бъдат подлагани на енергиен одит, допълват още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 10.03.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още