fallback

ЕС преизпълни целите за свиване на потреблението на газ

Високата цена и топлото време ограничават търсенето на газ в общността през цялата 2022 г.

15:04 | 21.02.23 г. 6

Страните от Европейския съюз (ЕС) са намалили потреблението на газ с 19% в периода август 2022 - януари 2023 година, спрямо средното ниво на потребление в периода 2017-2022 година, сочат данни на Евростат.

През лятото на миналата година от Европейската комисия (ЕК) поискаха от страните членки да намалят потреблението на газ в есенно-зимния сезон с 15%, за да се намали зависимостта на общността от руския природен газ.

Данните показват, че само две държави не са се съобразили с този ангажимент - Малта и Словакия, а Финландия е намалила потреблението на газ с малко повече от 57%.

Графика: Евростат

България е свила потреблението с над 20% в този период. През август и септември цената на газа у нас беше рекордно висока и много предприятия или свиха производството, или преминаха на алтернативно гориво. След това в началото на зимата високите температури доведоха до намалена работа на топлофикационните дружества, които са основните потребители на природен газ у нас. Топлофикация - София например потребява 1/3 от цялото количество газ в страната.

По данни на "Булгаргаз" в някои периоди в края на лятото и през есенно-зимния сезон потреблението на газ в страната е било и с 30% по-ниско на дневна база. Годишните данни обаче все още не са представени публично.

От Евростат посочват още, че за изминалите 12 месеца потреблението на газ в ЕС е под средното за периода 2017-2022 година, тоест още преди регулацията на Брюксел страните са започнали да свиват потреблението си. Отчасти причината за това е високата цена. Но най-съществена е редукцията през октомври (-24,7%) и ноември (-25%) и тя е свързана по-скоро с необичайно топлото време.

През декември потреблението на газ в ЕС намалява с 12,6%, но през януари тази година спадът отново е съществен - с 22,1%. Първият месец на годината е традиционно с най-голямото потребление на природен газ в Европа, припомня Евростат.

Още от средата на декември цената на природния газ падна трайно под 100 евро за мегаватчас след пика от 350 евро в края на август. Търговията се успокои основно под влиянието на високите температури, пълните газохранилища и непрекъснатия поток от втечнен газ към Европа.

От 17 февруари търговията на нидерландската борса TTF пък се установи на нива под 50 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от началото на декември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още