fallback

Министерството на енергетиката търси решение на високите цени на газа в Чирен

Тези цени са проблем както за Булгаргаз, така и за частните компании, заявиха представители на бранша на среща с енергийния министър

12:02 | 19.02.23 г. 5

Проблемът с високата цена на нагнетения газ в хранилището Чирен е била обсъдена на среща между министъра на енергетиката Росен Христов и представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

“Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена”, поясни министърът. И двете страни са били категорични, че тази цена е проблем както за държавното дружество Булгаргаз, така и за частните компании.

“Изваждането на този газ и пускането му на пазара води до увеличаване на цената за крайните потребители. Задържането му в Чирен също е проблем, защото по този начин от една страна остават блокирани стотици милиони оборотни средства, а от друга се нарушават редица законови изисквания за управлението на газохранилището”, обясни Росен Христов.

Той благодари, че към търсенето на решение са се присъединили и частният сектор, и синдикати.

Всички участници в срещата са определили разговора като конструктивен, тъй като са били набелязани конкретни мерки, които да бъдат предприети през следващите седмици.

В тази връзка е сформирана работна група под ръководството на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви програма за компенсации и да се търси одобрение от Европейската комисия. Целта е да се постигне стабилна и приемлива цена на газа за крайните потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 19.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още