fallback

Цената на природния газ проби дъното от 50 евро за мегаватчас

В Европа расте увереността, че на този етап енергийната криза отстъпва

10:24 | 17.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ падна под нивото от 50 евро за мегаватчас за първи път от началото на декември 2021 година. Само дни след това се появиха опасенията, че войната в Украйна е неизбежна, което създаде и допълнително напрежение на пазарите. Преди това суровината започна плавно да поскъпва на фона на предстоящата зима и полупразните газохранилища, които остави "Газпром".

В сутрешната търговия на нидерландската борса TTF търговията с мартенските контракти се извършва на ниво от 49,90 евро за мегаватчас. Това представлява спад от 4 на сто. В четвъртък търговията затвори при цена от малко над 52 евро за мегаватчас, а в Европа все повече се завръща увереността, че енергийната криза на този етап започва да отстъпва.

Тези нива са далеч от пика през август, когато природният газ се търгуваше за над 300 евро за мегаватчас. Но и все още са доста над нивата в началото на 2021 година, когато газът се търгуваше на нива около 20-30 евро за мегаватчас. Тогава икономиките тепърва започваха да излизат от кризата, причинена от пандемията от коронавируса, и никой не очакваше военната инвазия на Русия в Украйна.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF през последните 24 месеца. Източник: TTF

Сега доставките на газ от Русия са са минимални, но Европа получава достатъчно количества втечнен газ, а газохранилищата са пълни. По данни на Gas Infrastructure Europe резервите от газ са около 65% от капацитета на газохранилищата. В България 77% от капацитета на "Чирен" е запълнен. Тези количества са рекордни за това време на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 17.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още