fallback

Служебният кабинет готви облекчени процедури за присъединяване на до 1 MW зелени мощности

Служебният кабинет одобри проект за изменения в текстовете, свързани с директивата за насърчаване на използването на ВЕИ

17:15 | 15.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Служебното правителство одобри проект за промени в Закона за ВЕИ, съобразени с Директива ЕС 2018/2001 за насърчаване на използването на зелената енергия, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Това се случва повече от година след като ЕК започна наказателна процедура срещу страната ни за неправилното транспониране на текстовете в директивата. 

Промените предвиждат облекчаване на процедурите по присъединяване за производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 MW, като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване.

Новите текстове регламентират още изискванията относно определянето на национална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление, задължителната минимална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление в транспорта, както и целите за дял на енергията от възобновяеми източници в секторите електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане.

В законопроекта се предвижда ново правомощие на министъра на енергетиката, който трябва да одобрява плановете на топлопреносните предприятия за развитие на районни отоплителни или охладителни системи, в случай, че такива планове бъдат разработени.

С оглед създаването на благоприятна рамка за насърчаване и улесняване на развитието на потребителите на собствена електрическа енергия от ВИ и общностите за възобновяема енергия се въвеждат изисквания по отношение на лицата, които могат да произвеждат, потребяват, съхраняват и продават излишните количества енергия от възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 15.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още