fallback

Колко ще струва на Великобритания игнорирането на ядрената енергия?

Страната е напът да запише три десетилетия без нито една инсталирана ядрена електроцентрала, като последната, Sizewell B, е завършена през 1995 г.

19:25 | 02.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Цената на продължаващото забавяне на реализирането на ядрените амбиции на Обединеното кралство беше разкрита миналата седмица, когато мрежовият оператор National Grid се обърна към домакинствата с молба да изключат своите сушилни, телевизори и електрически фурни, докато се опитваше да стабилизира енергийните доставки, за да облекчи заплахата от прекъсване на електрозахранването на фона на ниските температури, пише Oilprice.

В понеделник и вторник вечерта доставчици от целия сектор предложиха отстъпки на домакинствата, използващи интелигентни измервателни уреди, които бяха готови да намалят потреблението на енергия в пиковите часове в замяна на отстъпки в сметките си.

National Grid отправи и три отделни искания през седмицата за загряване на оставащите въглищни електроцентрали в Обединеното кралство, който бяха оставени по-рано в режим на готовност, в случай че мрежата наближи своя лимит през зимата.

Това хвърли светлина върху пренебрегването на британската ядрена индустрия, която би била в състояние да осигури достатъчно енергия, ако няколко поредни правителства бяха направили нещо по въпроса.

Експерти предупредиха политиците миналата седмица за последиците от неспособността на правителството да подкрепи ядрената енергетика.

Инженерът Дейм Сю Айон заяви пред Комисията по бизнес, енергетика и индустриална стратегия (BEIS), че одобрението и изграждането на една ядрена електроцентрала вместо залагането на поредица от първоначални одобрения на проекти, чиято реализация остава напред във времето, застрашава амбициите на страната за постигане на енергийна сигурност.

„Изпуснахме сценария по отношение на това, от което се нуждаем, за да управляваме жизнеспособна, динамична ядрена енергийна система  през XXI век. По един дизайн за всеки парламент е  неприемлив начин за осъществяване на това“, изтъква Айон.

Тя твърди, че правителството трябва да покаже ангажимент към подобни мощности, дори ако става въпрос за неголям капацитет, „за да даде възможност на инвеститорите да се доверят на правителствената политика“.

Индустрията подкрепя усилията на правителството да съживи застаряващите ядрени централи в страната, като целта е увеличаване на производството от 7 ГВт до 24 ГВт до 2050 г. и осем нови реактора, одобрени до края на десетилетието.

Въпреки това, секторът става все по-загрижен за темпа на развитие.

Алистър Еванс, директор по правителствените и корпоративни въпроси в Rolls-Royce – който разработва свои малки, модулни реактори (SMR) с консорциум от инвеститори – заяви пред политиците, че ангажиментът на правителството да трансформира ядрения сектор е „безсмислен без план".

Малко вероятно е проектът Sizewell C да получи окончателно решение за финансиране преди следващата година, докато министрите спорят относно разходите, свързани с модулните реактори на Rolls-Royce, което означава, че решение за одобрение в тази насока може да не бъде постигнато преди следващия парламент през 2025 г.

В момента единствената централа в процес на изграждане е Hinkley Point C, който няма да бъде завършена до 2027 г.. Разходите по този проект надхвърлят 26 млрд. паунда – 45% над определения бюджет - като реализацията му закъснява с две години.

Ядреният сектор отчаяно се нуждае от съживяване

Сега ядрената енергия представлява едва 15 процента от енергийния микс на Обединеното кралство - доста под пика си от 26% през 1997 г.

Всички пет електроцентрали и девет реактора, работещи в страната, трябва да бъдат изведени от експлоатация най-късно до 2035 г., което означава, че новите мощности ще са от съществено значение за увеличаване на производството.

И все пак Великобритания е напът да запише цели три десетилетия без нито една инсталирана електроцентрала, като Sizewell B е последната в хронологичен ред – завършена през 1995 г.

Привлекателността на ядрената енергия е очевидна. Тя осигурява нисковъглеродна, непрекъсната електроенергия, като не зависи нито от метеорологичните фактори, нито от неблагоприятните геополитически условия.

Това беше ясно през 50-те и 60-те години на миналия век, когато Обединеното кралство е световен лидер в ядрения сектор, създавайки първата в света гражданска ядрена програма и разработвайки иновативни реактори като Chapelcross и Dounreay PFR.

Въпреки последователните ангажименти от страна на правителствата от целия политически спектър, ядрената индустрия беше и продължава да бъде оставена да запада.

В момента Западът плаща цената за това, че е силно зависим от непредсказуемите възобновяеми мощности и  изкопаемите горива, за да задоволи потреблението си.

На фона на решението да се загърбят руските петрол и газ, страните ще трябва да запълнят празнината, която ще се открие в даден момент.

Бяха хвърлени много сили за развитието на вятърната енергия, която генерира над половината от електроенергията във Великобритания през коледния прозорец. Но по време на рязкото падане на температурите миналата седмица вятърът представлява само 15% от микса в страната.

Наред с притесненията относно променливата му природа, остават и въпроси относно дългосрочното съхранение на енергията, която генерира.

Има всички основания да вярваме, че производството на енергия от възобновяеми източници ще продължи да напредва с времето – но нуждата от доказан, непрекъснат източник на енергия, който щади климата, никога не е била по-належаща и единствената жизнеспособна опция за това е ядрената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 02.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още