fallback

Правителството одобри договор с "Уестингхаус" за гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Подготвя се и споразумение с френската Фраматом за доставка на гориво за шести блок

20:42 | 21.12.22 г. 4

Служебното правителство одобри сключването на десетгодишен договор между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на атомната централа.

Това става ясно от прессъобщение на Министерството на енергетиката, в което се уточнява, че договорът ще бъде подписан в четвъртък, 22 декември.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

„В тази връзка подобно споразумение се подготвя и с френската Фраматом за доставка на гориво за шести блок“, съобщава енергийното министерство. „С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките“, допълва то.  

Договорът ще бъде подписан от Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг, управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 21.12.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още