fallback

Великобритания и ЕС отново заедно в битка с енергийната криза

Доставките на британски втечнен газ помогнаха на Нидерландия да напълни хранилищата си, сега е ред на нидерландците да помагат

17:26 | 17.11.22 г. 5

Войната в Украйна е добър стимул за "добрите, прагматични, работещи отношения" на Великобритания и европейските партньори, коментира британският министър на външните работи Джеймс Клевърли пред британския парламент, пише европейското издание Politico. Страната официално поиска от няколко европейски правителства да препотвърдят, че няма да ограничат износа на енергия за Острова, ако има проблеми с доставките през зимата, пише европейското издание Politico.

По-късно през този месец ЕС и Великобритания ще обсъдят заедно своите опасения за енергийния сектор и евентуалните сривове на мрежата, ако се стигне до недостиг на електроенергия.

Като част от усилията за борба с енергийната криза Великобритания и Нидерландия подписаха преди ден (на 16 ноември) Меморандум за сътрудничество в областта на енергийната сигурност, както и за борба със зависимостта от руския природен газ. "Отбелязвайки свързаността на нашите енергийни пазари и използвайки максимално общата ни инфраструктура, ще имаме редовни срещи относно готовността за зимата и действия в областта на гарантиране на доставките", се казва в документа.

Доставките на втечнен газ от Великобритания помогна на нидерландците да запълнят газохранилищата си след ограничените руски доставки. На Острова пък разчитат на електропроводите от Нидерландия за зимата.

Великобритания беше част от общия енергиен пазар на ЕС, а през зимните месеци все още зависи от Европа за покриване на енергийните си нужди. Нидерландия е един от най-близките европейски партньори на Лондон в енергийния сектор и лобираше активно страната отново да бъде приета в платформата за енергийно сътрудничество в Северно море. Европейската комисия (ЕК) изключи британците от това партньорство през 2020 г.

След излизането на Великобритания от ЕС реално доста връзки бяха прекъснати, но енергийните сега са по-важни от всякога и за двете страни. Първите стъпки с Нидерландия бяха направени, а Германия, която е най-големият потребител на газ в ЕС, също изяви интерес да подпише договор за сътрудничество на фона на британските газови находища и липсващите доставки от Русия, на които разчиташе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 17.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още