fallback

Азия привлича все повече танкери с американски втечнен газ

Търговията в Европа се успокои на фона на пълните газохранилища

15:50 | 01.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През октомври доставките на втечнен газ от САЩ са насочени главно към Европа, но делът на Азия започна да расте. През октомври то достига до 24%  спрямо 19% през септември, сочат данните на Refinitiv Eikon, цитирани от Ройтерс.

През миналия месец от терминалите в САЩ са тръгнали 88 танкера с 6,27 млн. тона втечнен газ. Основната част от тях се насочва към Европа, където обаче цените се успокоиха след рекордите през август. В Азия пък малайзийската Petronas обяви форс мажор и преустановяване на доставките на втечнен газ, което накара Япония да се огледа за алтернативи.

Около дузина танкери с втечнен газ са на котва край бреговете на Испания в очакване цената в Европа да се повиши. Пазарите обаче са спокойни на фона на почти пълните газохранилища. Нагнетените количества трябва да стигна, освен ако зимата не се окаже "много, много студена", коментират от  Rystad Energy в комюнике до своите клиенти.

След началото на войната  доставките на втечнен газ от САЩ изместиха тръбния руски газ в Европа. Износът обаче е ограничен от авария на един от терминалите в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 01.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още