fallback

Рекордните продажби на LNG могат да насърчат зеления преход на САЩ

Износът на суровината подхранва и ръста на цената на вътрешния пазар

10:40 | 31.10.22 г. 6

През 2022 година производителите и търговците на втечнен газ (LNG) ще запишат рекорден износ и печалби, но това може да има дългосрочни последици за енергийния сектор на САЩ и да насърчи зеления преход, пише в анализ колумнистът на Ройтерс Гевин Магуайър. За първите 10 месеца на годината износът на втечнен газ от САЩ се увеличава с 11%, но към Европа доставките са със 150% повече спрямо 2021 година.

Печалбите в САЩ от този износ също "хващат окото" - към юли достигат 25 млрд. долара спрямо 13 млрд. долара за същия период през 2021 година.

Това обаче влияе върху целия енергиен пазар в САЩ - цената на газа в страната също се увеличава и към октомври е с 85% по-висока спрямо същия период на миналата година. Това не просто подхранва инфлацията, а прави зелената енергия да изглежда все по-евтина и следователно - по-привлекателна за потребителите.

Администрацията на президента Доналд Тръмп нарече втечнения газ "газ на свободата" за Европа, даващ алтернатива на доставките на руския тръбен газ. Той се оказа прав - след началото на войната в Украйна европейските клиенти се обърнаха именно към американските производители, за да си осигурят доставки на суровината.

В САЩ природният газ е основен енергоизточник с дял от малко над 37% в енергийния микс, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация (EIA) към 24 октомври. Добивите през тази година са напът да прескочат рекордите от 2021 година, допълва още Ройтерс. Но като цяло този ръст се насочва основно за захранване на износа.

Според оценките на EIA към 2024 година разходите за производството на електроенергия от газови централи ще надвишават тези от вятърни и соларни централи, включително и заради голямата подкрепа на правителството за зеления сектор. Именно комбинацията от субсидии и по-високата цена на природния газ могат да се окажат стимулът за масовото навлизане на зелената енергия в страната.

Пътищата за това са различни - за собствениците на жилища например това може да стане под формата на инсталации на слънчеви панели по покривите и термопомпи, които да намалят общите енергийни нужди в системата. За индустрията, особено енергийно интензивното производство - изграждане на собствени централи и нови енергоизточници, които намаляват натоварването на енергийната мрежа и т.н.

Това в крайна сметка води до намаляване на потреблението на природен газ и увеличаване на зелената енергия. А реално намаляването на вътрешното потребление дава повече количества "газ на свободата" за износ, още повече, че световният пазар показва, че е готов да плати повече за природен газ, отколкото американските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 31.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още