fallback

Градовете - липсващата част от пъзела за решението на енергийната криза

3/4 от сградите в ЕС се нуждаят от обновяване, но за да има смисъл е нужен не прост ремонт, а реновиране до въглеродна неутралност

08:41 | 30.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Температурите в Европа започват да падат и всички сме изправени пред зимен сезон, през който милиони европейци може би няма да успеят да си платят енергийните сметки или да си позволят адекватно отопление, пишат в коментар за Politico кметът на Барселона Ада Колау и на Милано Джузепе Сала. В същото време само 1% от сградите в ЕС се реновират всяка година, докато 3/4 от тях не са енергийно ефективни - например допускат "изтичане" на топлина през зимата.

В коментара е посочено още, че Европейската комисия (ЕК) предлага мерки за цената на газа и реформата на енергийните пазари, но също така и че има още какво да се направи за хората, при това то трябва да стане бързо. Реновирането на сградите до степен на въглеродна неутралност е неглижирана идея, но може да се окаже една от най-ефективните и спешни мерки за борба и с енергийната бедност, и с климатичните промени, отбелязват Колау и Сала.

Кметовете на европейските градове отчитат, че са готови да работят с европейските институции и националните власти, да координират действията по реновиране , които могат да бъдат решаващи за спиралата на енергийните цени.

Идеята е с помощта на Европа да бъде направено мащабно реновиране на домовете, което да повиши енергийната ефективност и да осигури ползи за 6 млн. бедни домакинства през следващата година. С подобни инвестиции, започвайки от социалните домове, могат да бъдат намалени разходите за отопление и охлаждане за най-уязвимите в следващите няколко години.

 По този начин ще бъдат изпълнени и климатичните цели на ЕС, защото сградите са един от големите източници на въглероден диоксид на общността.

Целта е към 2030 година всички социални домове и обществени сгради да бъдат въглеродно неутрални, посочват Сала и Колау. Но сградите трябва да бъдат приведени до ниво, което е най-близко до нулев въглероден отпечатък, а не просто ремонтирани.

Реално градовете опитват да помогнат на своите жители да се справят с кризата. По плана за действие на инициативата на кметовете в Европа - Градове С40, се инвестира в поставянето на соларни панели и термопомпи. Например Барселона ще реновира 10 хил. апартамента по тази програма в следващите три години. По проект за обновяване на многофамилни сгради Милано намалява с около 1/3 емисиите въглероден диоксид в града. Разходите за енергия са с 1/4 надолу.

Ако усилията бъдат координирани, резултатите могат да бъдат още по-впечатляващи, отбелязват кметовете.

От години Европа разчита на изкопаемите горива като енергиен източник, което доведе до положение, че не може да контролира енергийните доставки или да се бори с климатичните промени. "Сега усещаме болезнено последиците от десетилетия недоинвестиране в сградите, което направи нашите домове, училища, болници и работни места по-енергийно зависими", пише още в коментара.

"Вече няма време за губене, а градовете са готови да действат", отбелязват още двамата кметове. Те призовават всяка година да бъдат реновирани и приведени към въглеродно неутрален статут поне по 6 млн. социални домове и бедни домакинства годишно.

Това ще има много ползи - отнамаляване на емисиите допо-малко енергийни разходи, нови работни места и подобряването  на качеството на живот като цяло. Според изчисленията на инициативата на кметовете, реновирането на домовете може да създаде повече работни места от инвестициите за  сектора на природния газ. Например само в Италия програмата се създаде 680 хил. работни места, които ще бъдат запазени до 2030 година.

Това могат да бъдат добре платени работни места, на които да бъдат назначени хора с ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 30.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още