fallback

Зеленски се опасява от насилствена мобилизация от страна на окупаторите

Украйна започва да пести електроенергия, за да не въведе режим на тока 

13:33 | 20.10.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски призова мъжете в окупираните от Москва украински територии да избягват да бъдат призовавани в руската армия при каквито и да било обстоятелства. 

„Избягвайте го, ако е възможно!", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в сряда. Тези, които могат да напуснат тези райони, трябва да го направят - каза той. Според него тези, които са били призовани, трябва да сложат оръжие и да се опитат да дезертират при украинците. „Най-важното е да спасите живота си и непременно да помогнете и на другите“, каза той.

В сряда руският лидер Владимир Путин обяви военно положение в украинските области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон. Русия претендира за тях в нарушение на международното право и смята живеещите там украинци за руски граждани. Това увеличава опасността мъжете да бъдат принудени да служат в руската армия и да се бият срещу своите сънародници.

„Истерията се засилва с приближаването на поражението на Русия", коментира Зеленски налагането на военно положение. „В продължение на половин година Русия избягваше думата „война", наказваше собствения си народ за използването на тази дума, а сега сама обявява военно положение в окупираните територии", каза Зеленски, цитиран от DPA. 

Междувременно високопоставен съветник на президента обяви, че електричеството в Украйна ще бъде ограничено от четвъртък. Необходимо е да се сведе до минимум потреблението на електроенергия от 07:00 до 23:00 часа. Ако това не бъде направено, страната трябвало да се подготви за временно прекъсване на електрозахранването. Причината е сривът на редица електроцентрали след руските атаки.

Украинският мрежови оператор „Укренерго“ уточнява, че ограниченията в електрозахранването ще важат само в четвъртък. Причината е липсата на капацитет в системата, се казва в изявление в Telegram. Въпреки това с настъпването на студеното време не е изключено „да се налага да ви молим за помощ още по-често".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 20.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още