fallback

Великобритания насърчава местния добив на газ в опит да избегне срив в енергетиката

Подобно решение обаче може да бъде оспорено от екологични организации

16:52 | 07.10.22 г. 4

Британското правителство кани кандидати за разпределение на 33 лиценза за проучвания и добив на природен газ, съобщават от North Sea Transition Authority (NSTA), организация, която работи с британските власти в областта на добива на изкопаеми горива в Северно море. Става въпрос за разработването на близо 900 блока.

Участъците са в близост до доказани находища и целта е активизиране на местния добив, за да бъде повишена енергийната сигурност на Великобритания. Компаниите, които желаят да участват в конкурса, ще подават заявления до 12 януари 2023 година и се очаква лицензите им да бъдат раздадени през второто тримесечие.

По данни на NSTA времето за разработване на находище от откриването му до получаването на всички лицензи за работа отнема близо пет години.

Но дори и нови залежи да бъдат намерени, Великобритания ще остане зависима от вноса на енергия и изложена на високите цени на енергоресурсите, което увеличава страховете за срив на системата през тази зима, пише CNN.

Анализи показват, че рисковете за срив не са малко и затова британските власти обмислят не само насърчаването на местния добив, но и завръщане към въглищата, ако се наложи. Подобно решение обаче може да бъде оспорено в съда от екологични организации. "Грийнпийс" например вече съобщиха, че даването на нови лицензи за проучвания за петрол и природен газ е "потенциално незаконно" и обмислят действията си.

Според представители на екологичното движение изкопаемите горива няма да понижат цените, нито ще повишат енергийната сигурност, а напротив - ще увеличат проблемите, както и ще влошат климатичните промени.

От NSTA обаче коментират, че тази процедура е в съзвучие с плановете за въглеродна неутралност до 2050 година. Местният добив има много по-нисък въглероден отпечатък, отколкото вносните енергоизточници, категорични са от организацията.

CNN припомня, че Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи преди година, че инвестициите в изкопаеми горива трябва да спрат незабавно, за да бъде постигната целта да не бъде допуснато глобалните температури да се повишат с повече от 1,5°С през това столетие. Войната в Украйна обаче промени плановете за зелен преход.

Британското правителство има план за производството на 95% от електроенергията от нисковъглеродни източници до 2030 година. В него обаче се включва местен добив на петрол и природен газ, както и ядрена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 07.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още