fallback

МАЕ: Продажбите на електромобили може да достигнат исторически връх през 2022 г.

Трябва да се свърши още работа от други сектори за постигнето на целите за нулеви емисии, предупреждава базираната във Франция агенция

17:39 | 23.09.22 г.

Продажбите на електромобили са напът да достигнат исторически връх през тази година, но е нужно да се свърши работа в други сектори, за да може планетата да осъществи целта за нулеви емисии до 2050 г., пишат от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от CNBC.

В свое изявление, съпътстващо обновената информация за напредъка в използването на чиста енергия, от МАЕ посочват, че има "окуражаващи признаци на постигнат напредък в редица сектори", но предупреждават, че са необходими "по-големи усилия", за да може светът да постигне "целта за нулеви емисии" до средата на века.

Напредъкът в използването на чистата енергия е годишна публикация, която проследява 55 компонента от енергийната система. Фокусирайки се върху 2021 г., тя анализира напредъка на тези компоненти в достигането на "ключовите средносрочни цели до края на това десетилетие".

Що се отнася до електромобилите, от МАЕ посочват, че техните продажби са се удвоили през 2021 г., представлявайки близо 9% от автомобилния пазар. През 2022 г. "се очаква да има още един исторически връх за продажбите на електрически автомобили, който ще ги повиши до (дял от) 13% от общите продажби на лекотоварни автомобили в световен мащаб".

Според данните на МАЕ продажбите на този тип превозни средства са достигнали 6,6 млн. през 2021 г. През първото тримесечие на 2022 г. продажбите са били 2 млн., което е ръст от 75% спрямо първите три месеца на миналата година.

Според агенцията електромобилите и светлинният сектор - където над 50% от световния пазар използва LED технология - са "напълно по своя път да достигнат целите си до 2030 г." в своя сценарий за нулеви емисии до 2050 г.

Въпреки това предизвикателства все още има - от базираната във Франция агенция предупреждават, че 23 от разглежданите области не са "напът" да достигнат този важен момент, а други 30 имат нужда от допълнително усилия.

Сянката на Парижкото споразумение от 2015 г. тегне над доклада на МАЕ. Описан от ООН като "правнообвързващ международен договор за изменението на климата", документът цели да "ограничи глобалното затопляне до значително под 2°C, за предпочитане до 1,5°C, спрямо прединдустриалните нива".

В свое изявление от четвъртък (22 септември) изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол изрази оптимизъм макар и предпазливо.

"Сега, повече от всякога, има повече признаци, че новата световна енергийна икономика напредва силно. Това подсилва моето виждане, че днешната световна глобална криза може да бъде повратна точка към по-чиста, достъпна и сигурна енергийна система", каза Бирол.

"Този нов анализ обаче показва необходимостта за по-големи и продължително усилия сред редица технологии и сектори, които да гарантират, че светът може да постигне своите енергийни и климатични цели".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 23.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още