fallback

Total се готви да плати над 1 млрд. евро за данъка на ЕК върху неочакваната печалба

Компанията призова европейските правителства да подходят внимателно към този данък, за да избегнат преразпределяне на производството между страните членки

16:31 | 21.09.22 г. 4

TotalEnergies SE вероятно ще трябва да плати повече от 1 млрд. евро, ако предложението на Европейската комисия (ЕК) за данък върху неочакваната печалба за петролните и газови компании бъде одобрено от страните членки на Европейския съюз (ЕС), предупреди главният изпълнителен директор на френския енергиен гигант Патрик Пуяне.

ЕК предложи държавите членки да въведат временен данък върху компаниите в петролната, газовата и въглищната промишленост като част от плана на блока да помогне на потребителите, които са изправени пред рязко нарастващи разходи за енергия, тъй като Русия намалява доставките на газ за Европа.

Ръководителят на Total призова европейските правителства да подходят внимателно към този данък, за да избегнат преразпределяне на производството между държавите членки.

От Брюксел предлагат конкретни мерки за ограничаване и смекчаване на бързото покачване на цените на енергоизточниците, което предизвиква масово недоволство сред европейските граждани. Една от точките на предложението е свързана с данъка върху енергийните компании, които в момента реализират високи печалби, като например Shell, Total и Eni.

Отделно ЕК иска да осигури ликвидност за финансово нестабилните компании за комунални услуги. Като част от тези усилия германското правителство одобри национализацията на Uniper, като ще изкупи дела на финландската Fortum и по този начин ще притежава над 98% от дружеството.

Русия спря доставките по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море. Германското правителство не очаква тръбопроводът да бъде пуснат отново в експлоатация. Единствено през украинската тръбопроводна мрежа все още постъпва известно количество руски газ в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 21.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още